2014. május 7., szerda

Semmiféle beavatkozást!






 

«Az ukrán kormány joga és felelőssége a törvény és a rend betartása az ország területén» – így fejezte ki magát Obama igazolva az odesszai szakszervezeti székházban történt mészárlást néhány órával annak megtörténte után. Miközben pedig a szomszédos országokban az amerikai csapatok létszámát megemelték, a Wall Street Journal arra szólítja fel az USA-t, hogy szerelje fel Ukrajnát nehézfegyverekkel, sőt, hogy vegyen részt a katonai offenzívában.

Ki kell mondani világosan: a robbanás és a háború felé menetelésben az Obama-kormány, az Európai Unió és az azt alkotó kormányok viselik a felelősséget.
Ők azok, akik hónapok óta táplálták az eseményeket, amelyek Kijevben a (szélsőjobbot is magába foglaló) «kormány» felállításához vezettek, amely kormány pedig az EU és az IMF parancsait fogja teljesíteni.
Vannak persze ellentmondások. Egyesek a háború felé nyomulnak, mások óvatosabbak, szankciókat, pénzügyi nyomást, fenyegetést emlegetnek. De mind legitimnek tartja, hogy az Unió, az USA vagy a különböző tőkés országok kormányai vegyék kezübe Ukrajna sorsának irányítását. Milyen jogon? Milyen céllal? (Nem Putyinról és tőkés érdekeket szolgáló rendszeréről van szó, nem jobban, mint Kadhafiról vagy Szaddam Husszeinről, amikor a nagyhatalmak Líbiában és Irakban beavatkoztak. Itt is évtizedekig támogatták őket, aztán a vég nélküli káoszt rendezték be.)

Az Hollande-Valls kormány is közvetlenül érintett. Az a kormány, amely a(z elsősorban észak-amerikai) pénzügyi tőke javára lemondva a nemzeti szuverenitásról, az IMF-fel és EU-val együtt megtiltja más országok számára a szuverenitást - Ukrajnától Malin át a Közép-Afrikáig... Mindez a multinacionális cégek, a nemzetközi pénzügyi tőke, a spekulánsok igényeinek kielégítésért, amelynek «világrendje» az országok fosztogatását és diktatúráját tartalmazza.

A dolgozók, a nép elutasítja a háborút. Az üzembezárásokkal és a szigorítással szemben ugyanaz az ukrán és más nép érdeke. Nincs más lehetőség egyik országban sem, mint harcolni az Európai Unió ellen – amelyet némelyek a «béke faktoraként» emlegetnek, de valójában a háború eszköze és a rothadásé.


Semmiféle beavatkozásnak, se a katonainak, se a gazdaságinak, se a diplomáciainak nincs legitimitása. Az Európai Uniónak el kell tűnnie. Ez a feltétele annak, hogy kontinensünk minden népe visszanyerje függetlenségét, a békét és testvériséget, megszabadulva az elnyomástól és kizsákmányolástól.


(Az INFORMATIONS OUVRIERES szerkesztőségi cikke,
Daniel Gluckstein, a POI (Független Munkáspárt) egyik országos titkára)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.