2014. május 6., kedd

Dél-Afrika: a társadalmi feszültség nő…


 

Marikana tiltakozàs.jpg
 
A május 7-i általános választások az African National Congress (ANC), az apartheid óta vezető párt számára az egyik legnagyobb nehézséget jelentik.
 
Ahogyan dél-afrikai levelezőnk írja, «annak ellenére, hogy a kampány teljes erővel folyik, szemeink az osztályharc felé fordulnak».
 
«Több, mint két hónapig sztrájkoltak a multinacionális tulajdonban levő platinabányákban. Számos provokáció érte őket. Szakszervezetüket, a 2012-es Marikana-sztrájkban létrejött AMCU-t megpróbálták szétszakítani.
A COSATU, az ország legnagyobb szakszervezeti tömörülésének jelenlegi vezetése közvetlenül az ANC befolyása alatt áll. Kommünikéjében sajnálja a rendőri és igazságszolgáltatási szervek «gyengeségét», a sztrájkolók általi «megfélemlítési manőverek» előtt.
 
Az AMCU a minimálbér felállítását követelte, 12 500 randot a platinabányákban. Nehéz helyzetében elfogadta, hogy ez három év alatt kerüljön bevezetésre.
A munkáltatók a bányászsztrájkot el akarták szigetelni, a kezdeti elutasítás után most elfogadták.
Julius Malema kampányának (1) két fontos témája van: a bányák államosítása és a még mindig a fehér nagybirtokosok kezében levő föld átadása annak, akik megműveli, a fekete parasztságnak.
Ezen a bázison a SOPA (Socialist Party of Azania), a Nemzetközi Egyetértés tagja támogatja Malema Economic Freedom Fighters (EFF) pártját.
A munkásmozgalom vezetésében jelentkező válságjeleket elemezve meg kell jegyezni, hogy a COSATU központi végrehajtó bizottsága rendkívüli összejövetelt hívott össze, hogy megerősítse szankcióit volt elnökével, Zwelinzima Vavival szemben (2) és, hogy eljárást indítson a NUMSA ellen annak kizárásáért. A NUMSA vasasai pedig ennek a legerősebb szervezete, jelenleg rendkívüli kongresszusra készül, ahol napirendre tűzi szakítását az ANC-vel.
 


Az ANC és az állami vezetés a COSATU-t arra akarja kényszeríteni, hogy fegyelmező lépéseket tegyen és a tárgyalást a választások utánra halassza …» 

 

(1) Az ANC ifjúsági ligája volt vezetője, akit kizártak onnan, mivel a bányák államosítását követelte és támogatta a Marikana sztrájkját.

(2) Vavi konfliktusba került a Marikana-sztrájk kapcsán az ANC vezetésével. A COSATU vezetése félreállította személyes viselkedését és kiadásait használva ürügyül. Egy bíróság alapot nélkülözőnek ítélte  a vádakat, de a COSATU élére nem került vissza.

 

(forrás: Informations ouvrières, Párizs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.