2014. május 2., péntek

Mit eszünk, mit iszunk?




 

Az élelmiszeripar a profitot az alacsony fogyasztási árakkal akarja összeegyeztetni, mesterséges anyagokat használ – sokszor a lehető legtörvényesebb módon!

 
A fogyasztói társadalomban a csomagoláson étványgerjesztő fotók, természetes alapanyagok ígérete – ahhoz, hogy eladjon, bárki számára megengedett dolog a túlzás. De csak ennyiről van szó? A közlemúltban néhány botrány is kirobbant, amikor marhahús helyett lóhúst használtak a készételekben. A skála azonban ennél sokkal szélesebb.

Sajt

Csorog a nyálunk a pizza láttán. De térjünk csak vissza a földre: az olvadó sajt egyetlen gramm tejet nem tartalmaz! A Cargill, az amerikai  élelmiszeripari óriás fabrikálja: tejprotein és pálmaolaj (ennek az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása enyhén szólva is gyanús), amidon, galaktomannán és aroma. Tejnek nyoma sincs a lasagnaban, hamburgerben és más sajttartalmú ételben. Az Európai Bizottság engedélyezte használatát azzal a feltétellel, hogy tüntessék fel a csomagoláson. De hát ki tudja azt, hogy mi az a galaktomannán?

Tyúkleves baromfi nélkül

Egy kis ételt akar csinálni zöldéggel, hússal és egy kis plusz valamivel feldobni? Milyen finom ez a leveskocka, már a zacskón is mutatják, van benne hús, zöldség, sárgarépa, petrezselyem, hagyma, stb. Persze alapvetően: só! Tessék csak megnézni, az egyik csomagolásán ezt láttuk: «több, mint 37 % tengeri só» – másképpen szavakkal: merénylet az egészségünk ellen! Ezen felül van benne 2 % tyúkzsír, és 0,2 % tyúkhús, 3 % húskivonat… ; a zöldségkockában pedig: 4,7 % zöldség!

Fogyókúrás cereáliák...

Fogyókúra és cereáliák mellett döntött a bennünk található rostok miatt? Melyiket választja, a «speciális fogyókúrát» vagy a gyerekeknek valót? Elvileg az elsőt fogyókúrára szánják, rajta is van a dobozon. Tévedés! Mindkettő egyforma! Mintegy 370 kcal/100 g (363 a fogyókúrás, 382 a gyerekeké), 8 ill. 6 g protein, 80 ill. 84 g glucid 1.3 ill. 1.5 g lipid... A nagy különbség a cukortartalom: a gyerekeké 43 g, a fogyókúrázóké 17 g.

Gyorsleves?

Ahhoz, hogy ötféle gyümölcsöt és zöldséget együnk hetente, a legkönnyebb: a leves. Ideális az lenne, ha magunk csinálnánk, akkor legalább tudnánk, hogy benne van. Azt ne higgyük, hogy egy zacskós leves forróvízben oldva ugyanaz … Egy neves márka levespora legfeljebb 4,3 % zöldséget tartalmaz, emellett ízfokozó (E621), de főleg só szerepel benne…

100 %-os gyümölcslé, valóban?

Ismét csalódás. «100 %-os tiszta gyümölcslé» szerepel rajta nagybetűkkel, emellett igencsak kicsikkel «koncentrált narancsléalap». Mit jelent ez? Ott, ahol a narancs megtermett, a levét forralva elpárologtatták belőle a nedvességet addig, míg mennyisége nyolcadára nem csökkent és zseléssé nem vált. Ez a koncentrátum, ehhez már csak hozzá kell adni a vizet palackozás előtt. Mi a gond akkor? Csak annyi, hogy az eljárással az eredeti íz is eltűnik, ezt kell «helyrehozni». A narancsban természetes módon 12-15 % a cukor, enélkül gyümölcslé nem létezik. Ha a gyártók ráírták a dobozra, hogy «Hozzáadott cukor nélkül», ekkor érdemes egy pillantást vetni a cukortartalomra; 15g és 150g között azt kell(ene) ráírni, hogy «Cukros», vagy «Hozzáadott cukorral»…

Forrás: Bodytalk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.