2014. május 17., szombat

Nemzetközi hírek




♦  Május15-én sztrájkok és tüntetések zajlottak Franciaországban. A CGT szakszervezeti tömörülés szerint  300 000 tüntető (30 ezer Marseille-ben, 20 ezer Párizsban, 10 ezer Lyonban) reklamálta a bérek valorizációját és a fizetések befagyasztásának végét.


Súlyos harcok a kelet-ukrajnai Szlavjanszkban, „egymás után lövik ki a világító rakétákat, erős robbanások hallatszanak" az üzemek környékéről; vadászgépek repülnek el a város felett,  egyik lakónegyedben is harcok folynak.

 
♦  Az IMF a francia kiigazítások ritmusát, amely itt a stabilitási paktumot jelenti, "alkalmasnak" találja. A stabilitási paktum Brüsszel már megkapta, és üdvözli "a kormány  orinetációját, amely a vállalatokat állítja a növekedés középpontjába". Azt kéri, hogy a kormány a "munkaerőpiaci" reformokat mélyítse el.


♦  Május 15. a  Nakba, a palesztin katasztrófa napja. 1948-ben Izrael állam létrehozásakor 760 ezer palesztint kényszerítettek országuk elhagyására. A menekültek és utódaik  visszatérésének követelése továbbra is napirenden szerepel, ezen a napon is több tüntetés zajlott.


♦  Dél-Afrika: az Amcu szakszervezet felhívására a platinaszektor sztrájkolói a Marikana-nál tüntettek. A jelenlegi bér kétszeresét követelik, kb. 800 eurót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.