2014. május 5., hétfő

Nemzetközi információk


Nemzetközi Egyetértés.jpg

Nemzetközi információk
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
 
174. sz.  (543) - 2014. május 2.
 
 
VENEZUELA
 
Nemet az USA intervenciójára Venezuelában!
 
Labor Fightback Network. Tel. 973-944-8975, mail conference@laborfightback.org, cím: Labor Fightback Network, P.O. Box 187, Flanders, NJ  07836, weboldal: laborfightback.org.
 
 
 amérique latine.jpg Venezuela, a latin-amerikai és karibi országok történelmében a beavatkozás régi hagyománya, hogy az USA kormányai a jobboldali, munkásellenes mozgalmakat finanszírozzák. Washington célja egyrészt az, hogy a zsoldjába állt rezsimeket megerősítse, a multinacionális cégek folytatta kizsákmányolást támogassa. Másrészt pedig többé-kevésbe diszkrét módon olyan ellenzéki csoportokat támogat, amelyek a független, vagy arra törekvő, a nép javát kereső kormányokat megdöntik.
 
Válogatás az USA számtalan beavatkozásából, mely minden bizonnyal történelmi rekordot jelent: 

1960-tól embargó Kubával szemben. 61-ben a  Disznó-öbölben katonai inváziós kisérlet a kubai kormány megdöntésére.

 Guatemalában az USA finanszírozta és támogatta az 1954. jún.17-18-i puccsot a megválasztott elnök, Jacob Arbenz ellen, s nyitott utat egy véres, diktatorikus időszak előtt.
 
Brazíliában Joao Goulart választott elnök ellen pénzelte és támogatotta az államcsínyt 1964. ápr. 1-én, mely szintén gyilkos diktatúrához vezetett (az 50.évforduló alkalmával újabb dokumentumok teszik világossá az USA beavatkozását).
 
Chilében az Egyesült Államok pénzelte és támogatta a 1973. szept. 11-i puccsot Salvador Allende elnök ellen, aki halála után Pinochet diktatúrája alatt 130 000 embert letartóztattak, 29 000-at megkínoztak; ezreket megöltek.
 
Argentinában az USA Isabel Peron elnök ellen szította az 1976. márc. 24-i puccsot, amelyet szintén véres diktatúra követett.
 
Venezuelában az USA a 2002.ápr. 11-i államcsínyt támogatta Hugo Chavez elnök ellen. Amikor Chavezt letartóztatták, milliónyian mentek az utcákra Chavez funkciójába visszahelyezését követelve, ennek köszönhető a puccs sikertelensége.
 
Az USA finaszírozta és támogatta a haiti elnök, Jean-Bertrand Aristide elleni államcsínyt 2004. febr. 28-án, mely utat nyitott a káosznak és az ország MINUSTAH-csapatok általi megszállásának.
 
Végül Hondurasban pénzelte és támogatta 2009. jún. 28-án az USA a Manuel Zelaya elnök elleni államcsínyt. Az Obama idején alatt megvalósított támadás teszi lehetővé Zelaya elnöksége alatti különféle vívmányai (agrárreform, stb.) megsemmisítését.
 
Ezek után nem kell csodálkozni, hogy most Venezuela található ismét a célkeresztben.
 
Az Egyesült Államokban található szakszervezeteknek, csoportoknak a következő szöveg megvitatását javasoljuk.
 
 
Állásfoglalás

Nemet az USA venezuelai beavatkozására!
 
Az USA kormánya olyan politikai pártokat finaszíroz, amelyek a bolvári kormány, Hugo Chávez és most Nicolás Maduro ellenfelei. 2000 óta kb. 90 millió dollárról van szó, ebből 5 millió csak 2014-re. (Forrás: a londoni The Guardian, febr.18.)
 
Ezeket a dollármilliókat az amerikai adófizetők zsebéből vették ki, holott azt országon belül hiányzó infrastruktúrára, oktatásra, munkanélküliekre, szociális célokra kellene kiadni, ezekre van szükség.
 
Ezek a dollármilliók csak a jégyhegy csúcsát jelzik, ezen felül még számtalan forrás százmilliós nagyságrendű dollárözönnel táplalja a venezuelai ellenzék tevékenységét.
 
2014. márc. 27-én Roberta Jacobson, a «Western Hemisphere Affairs» helyettes minisztere kijelentette, hogy «minden opció lehetséges Venezuela ellen ideértve a gazdasági szankciókat is abban az esetben, ha a venezuelai kormány nem ad helyet az ellenzéknek».
 
2014. febr. 16-án Mercosur kormányai (Brazília, Argentina, Uruguay, Paraguay és Venezuela) nyilatkozatot adtak ki: «az utóbbi napok erőszakos cselekményei» Venezuelában «az [ellenzék] destabilizálási kísérlete a demokratikus rend ellen». Ezen kormányok megerősítették, hogy elutasítják a kísérletet.

 Venezuela dolgozói rendkívüli eredményeket értek el Hugo Chávez rendszerében – melyek a nemzetközi tőke számára elfogadhatatlanok. Ezek között vannak az egészségügy, társadalombiztosítás mindenki számára, megfelelő nyugdíj mindenkinek, a munkásokat védő szociális törvények, állami kontroll/tulajdon a nemzeti források (olaj, vas, alumínium, villamosság, stb) felett.
 
Az utóbbi napokban a kormány destabilizációjára irányuló ellenzéki vandalizmus azt szeretné elérni, hogy Venezuela visszalépjen és a dolgozók, a nép által harcban elért vívmányairól lemondjon.

Obama kormánya formálisan soha nem ismerte el a 2013 áprilisában megválasztott Nicolás Maduro elnököt, mely választást legitimnek és átláthatónak ítélték maguk a külföldi megfigyelők is, és a világ minden kormánya – kivéve az Egyesült 
Államokét.

 Az USA dolgozóinak semmiféle érdekük nem fűződik Washington Venezuela demokratikusan választott kormánya elleni intervenciós fenyegetéseihez.
 
Ezek alapján az Obama-kormányhoz fordulunk, hogy vessen véget mindenfajta, nyílt vagy titkos beavatkozási kísérletnek, amely Venezuela szuverenitását érinti; vessen véget a venezuelai ellenzéki pártok finanszírozásának is. A venezuelai népnek kell döntenie saját sorsáról bármilyen külső, és különösen nem a Washingtonból érkező beavatkozás nélkül.
 
Szervezetünk nevében felhívjuk az Obama-kormányt, hogy haladéktalanul ismerje el a legitim elnököt, Nicolás Madurot.
 
Ezzel a felhívásunkkal megkeresünk más szakszervezeteket, szövetségeket csakúgy, mint Obama elnököt és a Kongresszus tagjait.

 
ALGÉRIA
Egy héttel az elnökválasztás után
 
a Parti des travailleurs (PT, Dolgozók Pártja) politikai irodájának nyilatkozata
 
 algéria független.jpg
 
2014. ápr. 17-én meglehetősen zavaros politikai klímában az algériai nép felemelkedett az ország integritását és szuverenitását, stabilitását, békéjét fenyegető külső és belső fenyegetés ellen.
Egyesek jóslatai ellenére nem folyt vér, nem történt összeüközés – ez a tény a nemzet győzelme.
Pártunk büszke arra, hogy ehhez hozzájárulhatott azzal, hogy választási kampányában a hangsúlyt a nemzet védelmére helyezte abbeli meggyőződésében, hogy az algériai nép ítélőképessége birtokában képes ezt megtenni.
 
Ellenálló és védekező szavazás
A nép nagy többséggel Abdelaziz Bouteflikának adott mandátumot – ismételjük – azzal a vezérmotívummal és eltökéltséggel, hogy elkerülje az ország ismeretlen jövőbe taszítását, azért, hogy Algéria élhessen.
A szavazat ellenálló és védekező, a káoszt elkerülendő. Megnyilvánul benne a gazdasági-szociális eredményekhez ragaszkodás, a külföldi fosztogatás elutasítása. Azok szankcionálása, akik beavatkozásra szólítanak, azzal zsarolnak; akik az elefántcsontparti vagy kenyai helyzettel fenyegetnek – vagyis a nyílt erőszak kibontakozásával és külföldi katonai beavatkozással. Az amerikai és európai multinacionális cégek akaratát elutasító elnök megválasztására kerül sor.
Rendkívül komplex és nehéz régionális, nemzetközi helyzetben zajlott a választás, és ez az első alkalom, hogy Abdelaziz Bouteflika tiszta, nemzeti mandátumot kapott.
 
Demokratikus előrelépés
Az 1995-ös elnökválasztás óta először egészében normális körülmények között választottunk, tiszteletben tartva a törvényességet, erőszak és nyomás nélkül. Előrelépés a demokrácia mezsgyéjén.
A PT, amely megalapítása óta a népszuverenitásért harcolt szakadatlanul, elismeri az algériai nép akaratát, amelyet az szabadon fejezett ki.

 Tanulság
A hivatalos adatok szerint a nők és férfiak 50,7 % -a iratkozott fel a névjegyzékre, vagyis a választók fele. Közülük egy millió semmis szavazattal voksolt. Minden második választó nem vett részt benne, kifejezve bizalmatlanságát az intézmények iránt, mivel hiányoznak a népszuverenitás megfelelő és világos garanciái és mivel az egymást követő választások nem javítottak mindennapjain.
Sürgősen válaszolni kell ezen legitim elvárásokra, azokéra, akik szavaztak és azokéra is, akik nem. A nemzetet meg kell erősíteni.
Pontosan emiatt fejezi ki a PT mérhetetlen felháborodását a Tizi-Ouzouban a tamazight (berber, tuareg) tavasz emlékére ápr. 20-án tartott demonstráción résztvevők elleni megtorlás miatt. A PT megerősíti, hogy ragaszkodik az Alkotmányban leírt szabadságjogokhoz, amely a béke és a nemzeti szuverenitás feltételei.
A PT úgy tartja, ezt a gondot meg kell oldani, a tamazight második hivatalos nyelvként be kell kerüljön az Alkotmányba. Ghardaïa vilajában meg kell szüntetni a válságot, el kell távolítani az itt elhelyezett bombákat.
 
A PT, a rend faktora
A választási kampány alatt a PT a rend és a politikai téren vívott kűzdelem híve volt. Független pártként intenzív kampányt folytatott világos programja alapján, a dolgozók, fiatalok, nők, fellahok (parasztok), nyugdíjasok öntudatára és igazára apellálva.
Fő célja az volt, hogy mozgósítása középpontjába a nemzet szuverenitásának védelme álljon, a nép szuverenitása által a nemzet ellenállóvá váljon, s alkotmányos reformmal a Második Köztársaság bázisát megteremtse. Politikai, demokratikus és intézményes, gazdasági, szociális és kulturális tartalma révén párbeszédet folytatott az állampolgárok millióival. Alapvető kérdésekben lépett előre.
A választási kampány folyamán Abdelaziz Bouteflika és reprezentánsai a Második Köztársaság, a valódi demokrácia, a többség mindennnapi életének jobbítása, a gazdasági eredmények megtartása javára nyilatkoztak (a tét az állami és külföldi tőke arányára vonatkozó 51/49-es törvény volt).
A PT legalapvetőbb célkitűzését látja megvalósulni: Algéria népessége olyan sok háborús áv után békét akar, elutasítja a káoszt, az idegen beavatkozást, megakadályozza az országot pszeudó-arab tavaszba fordító elképzeléseket.
Eközben a PT soha nem látott mértékben erősödött meg.
 
S most?
Annak ellenére, hogy Algéria népe éretten másként döntött, azok a hangok nem fognak elhallgatni, amelyek az «átmenetet» követelik, vagyis hatalmat a nép által mandátummal nem megbízottak részére is. 2011 óta folyik az «átmenet» követelése, mely csak a terrorizmushoz, a diszlokációhoz vezet, ahogyan erről Líbia és Szíria tragikus sorsa tanúskodik.
Bouteflika megerősítése posztján azt jelenti, hogy nép a békét és a szuverenitást választja az országot sebezhetővé tevő politikai és társadalmi-gazdasági gondok megoldása előtt.
A PT számára ez annyit jelent, hogy alkotmányos reformra van szükség, a Második Köztársaság létrehozására a nép minden rétegének szövetségével, mert nem egy pártok közötti konszenzusnak, hanem csak a népnek van joga ennek formáját és tartalmát meghatározni.
A politikai demokrácia megköveteli, hogy a népképviselet kérdésének rendezése a valódi nemzetgyűlési előrehozott választásokon történjék.
 
A labda az elnök csapatánál van
Politikai, gazdasági és társadalmi téren bátor döntésekkel meg kell tehát erősíteni a belső frontot.
Vajon pozitívan válaszol-e az elnök arra, amit Agéria népe vár tőle?
A Parti des travailleurs politikai irodája
Algír, 2014. ápr. 25.
 
Kapcsolattartás
Informations internationales, Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis-75010 - France  • Tél  (33 1) 48 91 88 28 • E.mail :eit.ilc@fr.oleane.com
 
Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.