2014. május 3., szombat

A kolumbiai parasztok tüntetése a szabadkereskedelmi szerződések és jövedelmük csökkenése ellen



 



 

Április 28. óta a termelői szövetség felhívására az utcákra mentek a kolumbiai parasztok. Nyugtalanok az USA-val és az EU-val kötött szabadkereskedelmi egyezmények miatt, melyek jövedelemcsökkenést jelent számukra. Cesar Panchon, egyik szóvivőjük így fogalmaz: «harcolunk, hogy megmaradhasson a vidék, hogy ne legyen vége a kolumbiai parasztságnak».


A köztársasági elnök Juan Manuel Santos szemére vetik, hogy nem tartotta be igéretét a parasztok megsegítésére, amelyre a 2013 nyarán lezajlott erőszakos demonstrációk késztették.

Az USA-val és az EU-val kötött szerződések utat nyitnak az importtermékek dömpinge előtt és megakadályozzák a nemzeti termelés támogatását.

A kormány és a parasztok vezető között semmiféle tárgyalás nincs a látóhatárom. A tüntetések az ország középső részében folynak 19 városban mintegy 30 gyűléssel, közutak elbarikádozásával, az erőszakszervezetek beavatkozásával. A FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) támogatásáról biztosítja a mozgalmat. Bogotában diákok is tüntettek mellettük.

Azért, hogy megakadályozza a mozgalom térnyerését, Santos elnök a május 25-i elnökválasztás előtt a hadsereget, a rendőrséget és tankokat szándékozik bevetni. Ezen felül bejelentette, hogy a megmozdulás semmiféle «igazolását» nem fogadja el, mivel az «az egész országot bünteti» és nyomás alatt nem óhajt tárgyalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.