2014. május 19., hétfő

Nemzetközi információk


Nemzetközi Egyetértés.jpg

Nemzetközi információk

176.sz. (545) - 2014.05.16.

Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése

 

A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése XXI. nemzetközi találkozója

«Az ILO-konvenciók és a szakszervezetek függetlenségének védelmében»

2014. jún. 7. szombat 11 h 30 - 18 h 00

Genfi munkásegyetem

Place des Grottes, 3 – 1201 Genève  - néhány méterre a Genève-Cornavin állomástól

 

 

 

 

A Nemzetközi Egyetértést 1991 januárjában, Barcelonában alapították a «Háborúk és kizsákmányolás elleni kiáltvány» megfogalmazásával. Az Egyetértés semmilyen más munkásszervezetettel nem versenyez sem nemzeti, sem nemzetközi téren.
A munkás- és demokratikus mozgalomban a szabad vitát tartja elengedhetetlennek azért, hogy annak függetlenségét őrizze, amelyre a dolgozóknak a tőkés rendszer válsága nemzetközi kontextusában nagyobb szüksége van, mint valaha.
Minden országban a társadalmi paktumok, intézményesített szociális dialógusok ezt a szükséges függetlenséget hozzák veszélybe olyan offenzívák révén, amelyek célja a szakszervezetek integrálása.

 
 
A Nemzetközi Egyetértés a szakszervezeti aktivisták nemzetközi találkozójára hív benneteket.
 
Az ILO 103. rendes évi közgyűlésén az «informális munka» kérdése kerül napirendre
 
A munkásosztály az egész világon szembetalálja magát ezzel a kérdéssel.
 
Bizonyos, hogy a helyzet országonként eltérő, az általános tendencia azonban az, hogy az ún. informális munka soha nem látott elterjedéséhez asszisztálunk, amely dolgozók tízmillióit zárja ki a kollektív védelem rendszeréből, a kollektív szerződésekből, törvényes státuszokból, a szabályozott munka végzéséből.
A deregularizált munka, a hétre, napra, sőt órákra szóló «job»-ok válnak általánossá.
A privatizációra kkényszerített közszférában többmillió dolgozót prekarizálva tettek szerződésessé.
 
A munkáltatók és a kormányok a jogok és garanciák nélküli munkaerő felett akarnak diszponálni. Hogyan lehet offenzívájuk ellen felvenni a harcot?
 
 Az ILO igazgatási tanácsa jelzi jelentésében, hogy «ma a világon az emberek többsége az informális gazdaságban dolgozik, mivel többségük számára lehetetlen más munkát találni.»
 
A dolgozói szervezetek ezt tapasztalják minden országban. A jelentés folytatja:
«A dolgozók és az informális gazdaság gazdasági egységei a vállalkozások létrehozásának potenciális forrásává váltak. Ezek a dolgozók a «minőség» tartalékát is alkotják. Sokan közülük határozott érzékkel bírnak az üzleti ügyek iránt. Alkotó szellemiségűek, dinamikusak, innovatív képességekkel megáldottak, amelyet fel lehet szabadítani, ha eltávolítunk bizonyos akadályokat. Az informális gazdaság a vállalatok bölcsője, alkalom a feladatokra alapozott minőség létrehozására.»
 
Nem éppen fordítva van, vagyis az informális gazdaság terjedése az a fegyver, amellyel a tőke a minőségi, a jog által védett munkát szünteti meg? A munkáltatók és kormányok a munkásosztály szervezettt szektorainak gyengítésével éppen magát a munkásmozgalmat, annak szervezeteit támadják.
 
Nem igaz talán, hogy az informális munka elleni küzdelemben a munkásmozgalom állandóan a kollektív keretek helyreállítását keresi? Az atomizálás, az informális munka helyett a jogegyenlőséget?
 
Az egész világon terjedő prekaritás kérdése az egész munkásmozgalmat érinti.
 
Erről szeretnénk vitát nyitni, együtt gondolkodni, hogyan léphetünk előre a munkásosztály különféle komponenseinek egysége felé.
 
Egy másik, az előzőhöz kapcsolódó kérdés szintén szerepel az ILO dokumentumai között:«az ILO elkötelezettsége a magánszektor mellett».
 
Az elmúlt évben az Egyetértés évi találkozója idején történt a bangladesi Rana Plaza tragédiája, ahol 1 129 munkás életét kellett áldozza a multinacionális vállalatok fékezetlen profitéhsége oltárán. 2013-ban egyezményt írtak alá a Global Union, a kormányonkívüli szervezetek és egy sereg multi a bangladesi épület- és tűzbiztonsági intézkedésekről.
 
A bangladesi dolgozók közvetlen szervezeteit ehhez az egyezményhez közel se engedték, ebben a kormány sem szerepel, következésképpen nem több egy semmire nem kötelező «etikai kódexnél». Ezt az egyezmény a multik számára lehetővé teszi, hogy saját maguk ítéljék meg biztonsági intézkedéseiket.
 
2013. júl. 2-án az ILO felszólította Bangladest, hogy ratifikálja munkahelyi higiéniai, biztonsági és egészségügyi konvencióit (155 és 187 számúak). Azonban egy nyilatkozatában már arról beszél, hogy a következő évek során meg kell vizsgálnia, hogy a «bangladesi munkaügyi törvény megfelel-e a nemzetközi normáknak».
 
Ahelyett, hogy a munkásmozgalmat ennek alárendelve elfogadjuk az ilyen «etikai kódexeket», nem  inkább követeléseket kellene felállítani? Nincs-e veszélye annak, hogy ezek a nemzetközi egyezmények a jogszabályok és munkatörvénykönyvek helyébe lépve a szakszervezetek szabad tárgyalási jogát teszik törvényen kívülre?
 
Mindezen kérdések megbeszélésére hívunk benneteket szívélyesen.
 
 

Szeretnék részt venni a Nemzetközi Egyetértés 2014. jún.7-i nemzetközi találkozóján:
Név: ...........................................................................
Utónév: ...................................................................
Minőségem:...........................................................................................................................................................
Elérhetőségem:  ................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
Részvételi díj: 50 euró / 60 svájci frank

 
 

 

 

 

 

           

Kapcsolattartás: Informations internationales, Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis-75010 - France  • Tél  (33 1) 48 91 88 28 • E.mail : eit.ilc@fr.oleane.com

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.