2014. május 7., szerda

Ukrajna


Az USA és az EU ukrán szövetségese



Barack Obama amerikai elnök és európai kollégái átfogó gazdasági szankciók bevezetését fontolgatják Oroszország ellen - fejti ki a Wall Street Journalban Mario Rubio republikánus szenátor, a konzervatív Tea Party egyik szélsőjobboldali vezéralakja.
A moszkvai kormánynak tudomására kell hozni, hogy "magatartásának következményei vannak". Az Oroszország elleni szankciókon felül azonban az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie Ukrajnát gazdaságilag. Az egyik lehetőség az ukrán gazdaság «megtámogatására» a hrivnya árfolyamának stabilizálása.
Az USA és európai szövetségeseinek a kijevi vezetést rá kell venniük, hogy valutatanácsi rendszert állítson fel. A hrivnya árfolyamát a dollárhoz és az euróhoz rögzítenék. A szabad átváltás háttere, hogy a Nemzetközi Valutaalap Ukrajna devizatartalékát kölcsönnel töltené fel.
Az Észországban, Litvániában, Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában màr alkalmazott valutatanácsi rendszer alapján a nemzeti valutát nincs mód leértékelni, következésképpen bér- és nyugdíjcsökkentésekkel, a költségvetési kiadások leszorításával jár, így kell «helyreállítani» a gazdaság versenyképességét.
Rubio az említett előnyök mellett ugyanolyan fontosnak tartja, hogy az új helyzetben a hrivnya hirtelen megbízhatóbbá válna a rubelnél. Európa és az USA ki tudná használni e téren élvezett előnyét arra, hogy stratégiai csapást mérjen az orosz kormányra.
A megjelent cikk közli azt is, hogy a washingtoni kormány az IMF-fel együttműködve dolgozta ki az ukránok valutatanácsi rendszerét. Álláspontjuk szerint ez kényszeríti az ukrán kormányt a gazdasági reformok végrehajtására.
Emellett John Kerry amerikai külügyminiszter Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével közösen megtartott közös sajtótájékoztatóján elutasította az általa kiagyaltnak és színleltnek minősített kelet-ukrajnai népszavazásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.