2014. május 27., kedd

Ausztrália: tiltakozások a megszorítások ellen



 



Ausztrália számos városában tüntetések zajlottak a liberális miniszterelnök, Tony Abbott által május 13-án bejelentett szigorítási költségvetés ellen. A mobilizáció különösen erős a diákok és nyugdíjasok között, akik május 21-én a rendőrséggel is összecsaptak.  

 

A kormány a költségvetési deficitet akarja csökkenteni a 2013-as megszorításokat folytatva. Ezek közel 80 %-át az oktatás- és egészségügy, valamit a nyugdíjak képezik.

 

«Igen, szenvedés lesz», ismerte be a miniszterelnök. «Vég van a privilégimok idejének», tette hozzá a költségvetési miniszter, Joe Hockey.

 

Az egyetemek szubvencióját 1,2 milliárd dollárral nyirbálták meg, az egyetemi tanulás költségei pedig 20 ezer dollárról 100 ezerre növekednek.

A hallagókhoz csatlakoztak a nyugdíjasok is, akik a gyógyszertérítés csökkenése ellen tiltakoznak. Ezentúl minden beteg 7 dollárt (4,70 eurót) is kell fizessen a háziorvosnál tett vizitért.

A kormány bejelentette, hogy emeli a nyugdíjkorhatárt is (70 évre 2035-ig), a családi pótlékot csökkenti, 18 milliárdot spórol a kórházakban a következő négy évben és 16500 köztisztviselői állást felszámol.

A bejelentés óta a miniszterelnök népszerűsége szabadesésbe csapott, az ausztrálok 78 %-a nem szavazna rá a következő választásokon. A tiltakozó akciók folytatódnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.