2014. május 31., szombat

Nincs új a Nap alatt


Május 29-én a vámunió három tagállama (Oroszország, Belarusz és Kazahsztán) államfője Asztanában, a kazah fővárosban találkozott, hogy aláírják a jövő év január 1-től életbe lépő eurázsiai gazdasági unió létrehozásáról szóló szerződést. A tagállamok garantálják egymás között az áruk, a szolgáltatások, a tőke, a munkaerő szabad áramlását.
Akár úgy is szólhatna a hír: ekkor és ekkor az ilyen és ilyen államok vezetői itt és itt találkoznak, ahol aláírják az Európai Unió szerződését, amelyben  garantálják egymás között az áruk, a szolgáltatások, a tőke, a munkaerő szabad áramlását, hiszen az EU szentséges-szakrális alapelve elve is ez.
Az EU ennek jegyében látott hozzá a bérek-jövedelmek letöréséhez, az évtizedek alatt kivívott munkásjogok obligón kívül helyezéséhez, a közszféra (oktatás, egészségügy, vasút, posta, energia, stb.) privatizálásához, az ipartalanítási folyamathoz, s ezzel a munkanélküliség, a nyomor, a kilátástalanság emelkedéséhez.
Az e fajta uniók pontosan egyformák. Imperialista érdekeket szolgálnak, s ugyanúgy a tőke számára jelentenek újabb privilégiumokat  – a volt Szovjetunió területén a  kifejezetten maffiózó jellegűnek, az EU-ban a «kifinomultabb», raffináltabb multinacionálisoknak.
A nép,  a dolgozók, a fiatalok számára azonban egyformán csak a szenvedést kínálják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.