2014. május 6., kedd

Burundi


A dolgozók szabad szószéke
 
burundi.jpg
 
IKINYAMAKURU C’ABAKOZI  «TWUNGURUNANI»           
A dolgozók és a demokrácia pártja havi lapja
65.sz. 2014.sz.                    
 
B.P. 1032 BUJUMBURA
___________________________________________________________________________
 
Egységet a békéért és a szuverenitásért!
 
 


burundi1..jpg
 
A CDN-037 jelű bizalmas jelenés, amelyet az ENSZ-nek adott át ápr. 3-án annak burundi irodája, beszámol arról, hogy az uralkodó párt, a Cndd-Fdd ifjúsági szervezete (Imbonerakure) fiataljait fegyverekkel szerelik fel.
 
A lakosság fél, újabb genocidium-karakterű gyilkosságoktól tart. De a kormány számára csak pletykáról van szó, holott a jelentés hitelét neves személyek húzzák alá. Mindenki emlékszik, hogy Rwandában Bill Clintonnak, az USA ex-elnökének és Koffi Annannak, az ENSZ ex-főtitkárának, a békefenntartás műveleteivel megbízott politikusoknak bocsánatot kellett kérniük a rwandai néptől beismerve, hogy tudtak az 1994-es népirtás előkészületeiről. Hát akkor hogyan is ne félne a lakosság, amikor élénken él az ugyanilyen jellegű 1993-as háború emlékezete, és ugyanez folyik Közép-Afrikában, Dél-Szudánban és másutt? Miért is ne félne, ha Burundiban új politikai feszültség keletkezett a hatalomban lévő pártok között a jelenlegi köztársasági elnök 3. mandátuma kapcsán: melyik biztosítsa magának a vezető szerepet az ország nemzetközi közösség alá vetésében?
Vannak hangok, amelyek ennek a Közösségnek a "pártatlan" vizsgálatát követelik. De hát pontosan ezek a nagyhatalmak, az IMF-hez, az Európai Unióhoz kötődő multinacionális vállalataik gyártják és szállítják a fegyvereket – az egész világon – a Közösség nevében, hogy tovább fosztogathassák a népeket! Ez a Közösség küldeti Burundival is fegyveres csoportjait Maliba, a Közép-Afrikai Köztársaságba, Szomáliába … persze ugyanezzel a céllal.  
Létre kell hozni országunkban a béke iránti vágy szerint az egységet azok ellenében, akik megosztani akarnak minket annak ellenére, hogy létezésünk nyomorúságos körülményei és a demokrácia iránti igényeink egyezőek.
Ebben a tekintetben a diákok mozgalma ösztöndíjuk megvédésére példamutató.
A PTD-TWUNGURUNANI mindenkihez fordul, az intézményekhez és pártokhoz, mozgalmakhoz, szakszervezetekhez, a civil társadalomhoz, hogy valósítsuk meg ezt az egységet, hogy békében élhessünk, méltó körülmények között, szuverén országban, amely megszabadul a privatizációs politikától és a külső adósságfizetés terhétől. Sürgőssé vált, hogy a választók szabad akaratából választott alkotmányozó nemzetgyűlés foglalja törvénybe a dolgozók, parasztok és fiatalok politikai és szociális követeléseit megnyitva az utat a függetlenség, a más népekkel szolidáris népszuverenitás előtt.
 


 
 
Diákmegmozdulás: a kormány első visszavonulása

burundi1..jpg
 
 
Közel két hónapja, hogy az egyetemek és a felsőoktatási intézmények üresek annak ellenére, hogy mindent megpróbáltak a sztrájkoló diákok megosztására.
2014 jan. 14-én dekrétumban jelentették be az ösztöndíjak fokozatos megszűnését.
A köztársasági elnök pedig ápr. 16-i kommünikéjében felfüggesztette a miniszteriális határozatot. A diákok ezt elégtelennek ítélik, mivel csak időleges intézkedésről van szó, azonkívül aláhúzták, hogy az osztályzatokra és bukásra (le)építő ösztöndíjrendszer nem felel meg a ma realitásának. A rossz oktatás, a 400 fős csoportok eléggé megnehezítik az akadályok sikeres vételét. Az oktatási rendszer nem kap elég anyagi segítséget, nincs benne tervezés és stratégia. Ahol az ország lakosságának 70 %-a a szegénységi küszöb alatt él, nem képes fizetni a gyermek tanítását.
A kormány forráshiányra panaszkodik. Amely még nagyobb lesz, ha engedve a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek, a köztulajdonban levő vállalatokat is privatizálja, amelyek pedig az egyetlen állami forrást képezik.
 
A PTD-TWUNGURUNANI véleménye az, hogy minden diáknak joga van ösztöndíjra, aki megfelel az állami vizsgán. Ennek mértékét még meg is kell emelni, hogy kevésbé rossz körülmények várjanak a tanuló fiatalokra.
Az ösztöndíj persze nem csak a diákokat érinti, hanem az egész nemzetet – etnikai vagy regionális különbség nélkül –, ahogy ezt a mozgalom ereje, támogatottsága is illusztrálja. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.