2014. május 1., csütörtök

Május elsején



Az osztályharc ünnepe







♦ Párizsban az CGT, FO, FSU, Solidaires szakszervezeti tömörülések a május elseji tüntetésen együtt tiltakoznak a "szigorítások… a munkáltatóknak nyújtott újabb kedvezmények ellen". Szerintük egyáltalán nincs "megtárgyalható ellentételezése a társadalombiztosítás lebontásának".

♦ Spanyolországban jelenleg 5,9 millió a munkanélküleik száma – az INE, a nemzeti statisztikai hivatal szerint.  A dolgozók 39,3 %-a szándéka ellenére "rész-, vagy határozott idejű munkaidőben" dolgozik, annak megfelelő csökkentett bérrel.

♦ Az IMF 17 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Ukrajnának azzal a feltétellel, hogy az drasztikus gazdasági lépéseket vezessen be. A NATO kérésére 16 repülő teljesít a "baltikumi államok felett rendőri feladatokat": 4 francia, 4 brit, 4 lengyel, 4 dán harci gép. Az USA bejelentette, hogy 600 katonáját küldi ugyancsak a Baltikumba és Lengyelországba.

Magyarországon a kormányzati sikerpropaganda ellenére az általános életszínvonal romlik. A háztartások 2013-as reálkeresete másfél %-kal alacsonyabb a korábbi évinél, de a 2014-es is csak 97,6 %-a a 2008-as fizetéseknek. Ennek alapján a magyar vásárlóerő az európai átlag felét sem éri el. A legrosszabbul a legszegényebbek járnak, jövedelmük 15  százalékkal csökkent 2009 óta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.