2014. május 20., kedd

Hírek és ami mögötte van


Franciaország: a Valls-kormány adócsökkentése

 

Győzedelmesen jelentették a tv-híradókban, hogy Manuel Valls miniszterelnök 1,8 millió háztartás számára vezet be adókedvezményt. Azokat érinti, akiknek havi bruttó1589,92 eurónál kevesebb a jövedelmük.  
Az adózók egyenlő kezelésének köztársasági szabályozásával szembemenve a miniszterelnök egyéni ‘visszatérítést’  javasol mesterségesen csökkentve a kiszemelt adófizetők adó alá eső jövedelmét. De nem beszél az egyedülálló szülők, a nagycsaládosok adókedvezményének megszüntetéséről, sem a tisztviselői bérek 2017-ig befagyasztásáról. Ezen felül az intézkedés csak erre az évre érvényes és szeptemberig az adózók kötelesek rendezni adójuk 2/3 részét, tehát a visszatérítésre várniuk kell.
A CGT kijelentette, hogy "totálisan ellenzi" ezeket a pénzügyi lépéseket. A szakszervezet pénzügyi ágának aktivistája magyarázza: "egy szerény háztartás kb. 3000 euró áfát fizet évente, és ez a fajta adó 5-6  éve minden évben emelkedik csakúgy, mint a helyi adók. A kormány a háztartásokra terheli a vállakozásoktól kivezetett adókat és az önkormányzatoktól elvett bevételek terheit".
A kormányintézkedésről megjegyzi: «
hamarjában hozott csűrés-csavarás».

Portugália: a trojka kivonul, de a szigor marad



Trojka: Subir Lall (IMF), Isabel Vansteenkiste EKB, Sean Berrigan (EU)

2011-ben 78 milliárd eurós kölcsön fejében a portugál kormány szigorításokat vezetett be, megnyirbálta a nyugdíjakat, a szociális ellátást, a tisztviselői béreket.
Másjus 17-én a trojka inspektorai elhagyták az országot. Hiába várta annyira a népesség, a szigorításoknak korántsincs vége. Luis Marques Guedes kormányszóvivő: «most nincs itt az ideje az eufóriának, fenn kell tartani a szigorítást, hogy ne essünk bele a múlt hibáiba».
Pedro Passos Coehlo miniszterelnök: «még sok mindent kell tenni. A költségvetési fegyelem betartása mindennapos feladatunk».



A kormány biztosította a "befektetőket", hogy a reformokat és a szigorítást folytatja, s kiadta erről szóló dokumentumát «út a növekedés felé» címmel. Ugyan a költségvetési deficit felére csökkent, de az adósság a GDP 94 %-áról 129 %-ára növekedett. A «befektetők» részéről Dif Broker, egy tőzsdecég igazgatója fogalmazta meg a feltételeket: «amíg az ország folytatja a reformokat, minden jól fog menni». Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke ezért követeli meg, hogy «a következő hónapokban, években fenn kell tartani a költségvetési szigort és folytatni a reformpolitikát a növekedés érdekében».

A trojka éveiben a munkanélküliség 12 %-ról 16,3 %-ra nőtt, de a «men in black» (csúfnév, a trojka emberei) távozása nem jelent fellélegzést…







Thaiföldön hadiállapot

A kormányellenes tüntetések hat hónapja tartanak, most a katonai vezetők állítása szerint "a béke és a rend fenntartása" érdekében veszi át a hadsereg a hatalmat, de a két hete hivatalban lévő ügyvezető kormány továbbra is "normálisan működik". A Twitteren a Nation című thaiföldi lap ismert kommentátora, Pravit Rojanaphruk: "Demokráciát akarunk, és nem hadiállapotot".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.