2014. május 15., csütörtök

Törökorszàg




 (Photo BULENT KILIC. AFP)

Május 13-án az ország nyugati részén található Soma (Manisa tartomány) szénbányájában műszakváltás idején 787 munkás tartózkodott a föld alatt, amikor tüzet fogott egy áramfejlesztő. 363 bányász megmenekült, 80-an megsebesültek. Az AFP jelentése szerint ma reggelre 282-re emelkedett a halottak bányászok száma és még mintegy százan még a bánya foglyai.  

Törökország egyike azon országoknak, ahol a munkahelyi körülmények a legrosszabbak. Ezt a bányát állítólag márciusban vizsgálta a felügyelet, s mindent rendben talált.

A katasztrófa mérlege ideiglenes, a közvélemény és az ellenzék a bányaszektor biztonsági körülményeinek elhanyagolását veti a kormány szemére. A helyszínre látogató Erdogán miniszterelnök gépkocsiját megrugdalta a tömeg, őt magát inzultálta. Letartóztatások is történtek, a nagyvárosokban összecsapásokkal tarkított tüntetések zajlottak, a  közszféra szakszervezetei sztrájkra szólítanak.

Isztambulban sokezres tömeg csapott össze a rendőrkommandóval. A gumilövedékekkel és könnygázbombákkal szembeszálló tömeg kormányellenes jelszavakat skandált. A KESK szakszervezeti tömörülés csütörtöktől munkabeszüntetést hirdet a «somai mészárlás» miatt.

A bányamentők a veszély ellenére folytatják munkájukat, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy túlélőket találjanak.

Erdogan a kritikát elutasítja, s arról beszél, hogy ilyen balesetek mindenhol előfordulhatnak. Belgiumban 1956-ban hasonló okokból kifolyólag bányatűzben pusztult el 264 bányász. Akkor is, most is a tragédia oka az, hogy a bányabiztonsági előírásokat mellőzve a profit számít mindenek felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.