2012. február 8., szerda

Elbocsátások (megjegyzésekkel)






Kétezerháromszáz dolgozót bocsát el komáromi gyárából a Nokia, a 4400 dolgozót foglalkoztató üzemben tehát a leépítés az alkalmazottak több mint felét érinti. A komáromi üzemet 1999-ben nyitotta meg a cég. A társaság sajtóközleménye szerint Komáromból, a mexikói Reynosából és a finnországi Saloból a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg. (Közel négyezer családot fenyeget a nyomor… Mennyi állami dotációt, helyi kedvezményt kapott a Nokia az idetelepülésre? Mennyi adókedvezményt?)
A vállalat tájékoztatása szerint a leépítéssel érintett három gyár a jövőben az okostelefonok testre szabását végzi az európai és amerikai vevők számára, ugyanakkor az üzemekben csökken a termelés élőmunka igénye. Niklas Savander, a Nokia Markets ügyvezető alelnöke a közleményben az átszervezést azzal indokolta, hogy a készülék összeszerelés Ázsiába helyezésével a Nokia közelebb kerül a legtöbb részegység beszállítóhoz és ezzel a társaság képes lesz az innovációkat gyorsabban bevezetni a piacra. (értsd: a gépesítés feleslegessé tesz sok embert, a maradékra az ázsiai munkaerő sokkal olcsóbb, a tőkeprofit sokkal magasabb…)


A Nokia szerdán be is jelentette 2300 fős, előzetes leépítési szándékát a munkaügyi központ komáromi kirendeltségén - mondta Pákozdi Szabolcs, a megyei munkaügyi központ igazgatója. A tervezett intézkedés 2050 fizikai és 250 szellemi munkakört érint - tette hozzá. A vállalat tárgyalásokat kezd az érdekvédelmi szervezetekkel és az üzemi tanáccsal, majd 15 nap múlva jelenti be végleges létszámleépítési szándékát. (Vajon miről tárgyalhatnak? a végkielégítésről, ami ripsz-ropsz elfogy majd?)
A komáromi körzetben a december 20-i adatok alapján 1742 regisztrált munkanélküli volt, ez 8,1 százalékos aránynak felel meg. Az elmúlt hónapokban két, a Nokiával kapcsolatban álló beszállító is bejelentette komáromi tevékenyégének megszüntetését. A ZA-CO Kft. 282 embert, a Valid Technologies 136 embert bocsátott el. (Figyelem: csak a regisztrált munkanélküliekről van szó. Az újabb elbocsátásokkal mekkora lesz az a % ?)

Nem érte meglepetésként a dolgozókat a leépítés, mivel korábban már jelezte a menedzsment, hogy átalakítás várható. Csak a leépítés nagyságáról nem tudtunk - mondta a Nokia üzemi tanácsának elnöke a hvg.hu-nak. Mint László Zoltán közölte, a cég vezetése és a dolgozói érdekképviselet már napok óta egyeztet, de a hivatalos tárgyalás február 15-én kezdődik. Az érdekképviseleti vezető szerint ezért nem várható, hogy a következő napokban megkezdődjenek az elbocsátások. Az üzemi tanács vezetője ezért még nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy az egyes üzemegységektől mennyi embert küldenek el, és milyen feltételekkel. (és miért nem kezd azonnali akció szervezésébe az üzemi tanács vezetője, akár gyárelfoglalással? Miért nem avatkozik be azonnal a helyhatóság, a kormány?)

A Nokia Komárom Kft. 2010-ben 1017,4 milliárd forint árbevételre tett szert, ennek nyomán adózott eredménye csaknem 31 milliárd forint volt, amit viszont teljes egészében kivett osztalékként a tulajdonos finn Nokia Corporation – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. (nos, itt a válasz!)
A finn cég már tavaly szeptemberben - a kolozsvári gyárának bezárásakor - bejelentette, hogy felülvizsgálja a komáromi, salói és reynosai gyárak gyártási tevékenységét. Az alkalmazottak számában 2012-ben áll be változás, ezért a Nokia elkezdi a tárgyalásokat ezekben a gyárakban a dolgozók képviselőivel, valamint a többi érintettel – írták szeptemberben. (ha már hónapok óta köztudott a Nokia delokalizációs terve, hogy lehet, hogy senki semmit nem tett?)
Orbán Viktor a bejelentés előtt egy nappal még a Nokiát a kormány bezzegcégei között említette. "De továbbra is kitartok amellett, hogy azokat a külföldi befektetőket, akik tisztes haszon ellenében a magyaroknak munkahelyeket és a magyar emberek munkájával értéket teremtenek, mint az Audi, a Mercedes, a Huawei, a Nokia, a Bosch vagy éppen az Opel, azokat igenis üdvözölni kell és meg kell tartani" - mondta a kormányfő kedd délután évértékelőjében. (Orbán álmodik… vagy hazudik…a külföldi tőkének, csakúgy, mint a hazainak addig érdekes Magyarország, amíg jobban kizsigerelhetik, mint más ország munkaerejét)
Matolcsy György a decemberben nyilvánosságra hozott Növekedési Tervben a Nokiára építi a Duna menti innovációs tengely egyik központját, Komáromot. Mint a tervben szerepel "a város magas hálózati potenciáljainak köszönhetően kiváló befektetési lehetőséget jelent a működőtőke beruházások számára. Ezt a potenciált kihasználva alapította a város Ipari Parkját, mely számos külföldi és hazai érdekeltségű vállalatnak ad otthont". («otthont ad» ingyenesen… itt a másik felelet meg matolcsy álmai...)
A kormányzati dokumentumban az is szerepel, hogy az állam 2011 novemberében új megállapodást kötött a vállalattal, amely szerint a Nokia Siemens Networks kutatás-fejlesztési központot hoz létre. (na ja, próbálkozzunk csak még, adjunk még több kedvezményt a lakosság, a dolgozók rovására és pénzéből! Itt van a kutya elásva!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.