2012. február 20., hétfő

Nemzetközi információk



új széria 61.sz. (430)    -    2012. febr. 17.



Tartalom:

- Franciaország: Szolidaritás a görög néppel, a görög dolgozókkal. Kifele a trojkával, kifele az Európai Unióval!
- Portugália: Lisszabonban 300 000 dolgozó tüntetett politikai megoldásért
- Algéria: Fraternité: «Szíria: a líbiai megoldás rajzolódik ki...»
- Szenegál: a CNTS - CNTS/FC – UNSAS – CSA szakszervezetek közös nyilatkozata
- Afganisztán: az AWCC dolgozójának levele (Bulletin des Travailleurs 15.sz.)
- Guadeloupe: Travailleur et paysan (Dolgozó és paraszt) újság februári száma: Előre, Marie-Galante, mutasd az utat!

Franciaország: Szolidaritás a görög néppel és görög dolgozókkal
Kifele a trojkával!
Ki az Európai Unióval!

A görög nép felkelt.
A szakszervezeti tömörülések (GSEE – ADEDY) felhívására kétnapos általános sztrájkba lépve a dolgozók, a fiatalok, a népesség vasárnap elözönlötte Athén központját, hogy követelje, a parlament ne szavazza meg az IMF és az EU újabb szigorítási programját.
A program a pénzügyi piacok nevében hallatlan brutalitással:
      · 22 %-kal mérsékeli a minimálbért csakúgy, mint a nyugdíjakat;
      · A közszolgáltatásban 150 000 munkahelyet szüntet meg;
      · Azonnal, teljes mértékben privatizálja a víz–, a villanyszolgáltatást és a vasutat.

Mindehhez hozzá kell adni a «szocialista» Papandreu-kormány és a jelenlegi nemzeti egységkormány két év alatt meghozott eddigi intézkedéseit.
Febr. 12-én éjszaka a Parlament megszavazta a programot. 43 képviselő, baloldali és jobboldali azonban elutasította a halálos terveket – pártjukból azonnal kizárták őket.

A görög nép élni akar! Halljuk kiáltását: «Kifele a trojkával,ki az Európai Unióval».

A tragédiát, amit a görög népre hozott az Európai Unió, a többi nép számára is programozza, szervezi: Görögország után jön majd Spanyolország, Portugália, Olaszország, Franciaország, stb.
Egész Európában az IMF, az Európai Központi Bank arra kényszeríti a kormányokat, hogy példátlan szociális regresszióval elégítsék ki a bankok és spekulánsok adósságkövetelését.
Az új szerződéstervezet (európai csúcstalálkozó jan. 30.) az összes európai nép számára döntött az állandó, folyamatos szigorításról, az összes vívmány megsemmisítéséről, a teljes nemzeti szuverenitás felszámolásáról.
A Független Munkáspárt felhívja a dolgozókat, fiatalokat, hogy vegyenek részt azon a tüntetésen, melyet febr. 13-án 18.30 kezdettel a Kleber metrótól (rue Auguste Vaquerie) indulva a párizsi görög nagykövetség előtt tart. (1)

El a kezekkel a görög néptől!
IMF, Európai Unió kifele!
Le az új szerződéssel!
Éljen az európai dolgozók és népek szabad uniója!
 

Claude Jenet, Daniel Gluckstein, Jean Markun, Gérard Schivardi, a Független Munkáspárt (POI) titkárai
(1)  Tüntetésre szólít a PG, PCF, NPA, Front de gauche… (Balpárt, Kommunista Párt, az Új Antikapitalista Párt, Baloldali Front, stb.) szintén


Portugália

Lisszabon, febr. 11.
300 000 dolgozó tiltakozott politikai megoldásért a Terreiro do Paçon (Lisszabon legnagyobb terén)

Együtt jöttek az ország minden részéből a CGTP – a legnagyobb szakszervezet, amely elutasította a trojka szociális egyeztetésének aláírását – felhívására a munkaügyi törvények destrukciója miatt (az elbocsátások liberalizációja, a munkanélküliek járadékainak drasztikus csökkentése, három napos szabadság és négy nap ünnepnap elvétele, a túlóradíjak csorbítása, stb.).

Különféle tüntetések szakítják meg minden alkalommal a trojka, a kormány, a köztársasági elnök bejelentéseit  – a CGTP új koordinátora, Armenio Carlos megerősítette, hogy a dolgozók akarata megvan, tiltakoznak, folytatják harcukat, hogy politikai alternatíva szülessék válaszul a népesség gondjaira és ez a politika az országot a társadalmi haladás útjára léptesse.

Beszédében, «Itt nem az IMF parancsol!», Armenio Carlos köszöntötte a világ népeit, melyek küzdenek az imperializmus ellen, emlékeztetve különösen a görög nép általános munkabeszüntetésére, a spanyol dolgozók febr. 19-i mozgósítására.
Kijelentette, hogy egyrészről «minél többet fizetünk, annál jobban eladósodunk»; másrészről pedig követeli «az adósság újratárgyalását», hogy Portugália «kötelezettségeit honorálhassa».

A beszéd kemény jellege ellenére megoldás nincs.
«Részt veszek minden tüntetésen, de az az érzésem, üres kézzel térünk vissza. Másképp kell» – ezt gondolja egy pedagógus, nyíltan állítja és sok ezer tüntető bizonyosan osztja véleményét.
Arménio egyetlen megoldása a decentralizált tüntetések febr. 29-re – az Európai Szakszervezetek Szövetsége kínálta keretekben –, mely az Európai Unió és intézményei politikájának «kritikus támogatását» feltételezi.

A Marinha Grande munkásvárosból érkező aktivistákat, akik részt vesznek az «elbocsátások megtiltásáért bizottság» (CPD) munkájában, megtapsolták amikor felvonultak transzparensükkel, «A trojka programjának visszavonását!».
A lisszaboni kommünikével együtt követelik:
«Egységes mozgósítást:
- a Passos Coelho-kormány / “trojka”programjának megsemmisítésére;
- felújítani április 25-öt (forradalom, mely megdöntötte Salazar diktatúráját- a ford.».

(...) a CPD úgy találja, hogy a jelenlévő összes dolgozó egységes mozgalmat kíván a kormány/ trojka programjának megakadályozására.
(…) üdvözöl minden dolgozót, aki részt vesz ebben a harcban a társadalmi egyeztetés aláírásának megsemmisítéséért,  a kollektív szerződések védelmében, a folyó privatizációs tervek visszavonásáért (TAP, ANA, Posta, vízművek, takarékszövetkezet).

Itt az ideje annak, hogy a dolgozók demokratikus és más népekkel szolidáris akcióiból kiindulva, Európa szuverén nemzeteinek szabad uniója bázisán Portugália véget vessen a Passos/Portas-kormány és a trojka politikájának».

A CPD aktivistái ezen a tüntetésen petíciót indítva aláírásokat gyűjtöttek a görög GENOP-DEH szakszervezeti felelőseivel való szolidaritás kimutatására, követelik az ellenük felhozott vádak azonnali elejtését Papademos miniszterelnökhöz, a Munkaügyi ill. Igazságügyi miniszterekhez és a görög nagykövetséghez fordulva.

A lisszaboni görög nagykövetségen kérik, hogy fogadják őket.


ALGÉRIA

A Fraternité, a Parti des travailleurs d’Algérie lapja 36. számában megjelent cikk

Szíria: kibontakozóban a líbiai fajta megoldás

Febr. 5-én az ENSZ Biztonsági Tanácsában az arab monarchiák által benyújtott Szíriát elítélő határozatot Kína és Oroszország kettős vétója elutasította. A vétón túllépve az USA, Nagy-Britannia és Franciaország rátámadtak a BT eme állandó tagjaira, sőt, nyilatkoztak az ENSZ-et akár megkerülő szándékukról is.

Az «válságból kilábalás arab elképzelésére» támaszkodó megoldás a mindennapos öldöklések egyedüli felelőseként írja le a szíriai rezsimet, és csak egy a célja: a szíriai rendszer megdöntése. Az Oroszországot képviselő Vitalij Csurkin azzal a ténnyel igazolta országa álláspontját, hogy «a Biztonsági Tanács néhány befolyásos tagja már a (szíriai) válság elején aláaknázta megoldásának minden módját a rendszer megdöntésére felhívással, a fegyveres megoldást táplálva». Még (a nagyhatalmaknak alávetett) Arab Liga missziójának jelentése is ebbe az irányba mutat.

Az Arab Liga missziója, amelyet nem lehet részrehajlással vádolni, vizsgálta: «Homs és Hama körzetében a fegyveres csoportok kormány elleni erőszakos cselekedeteit, amelyekben a kormány csapatainak tagjait ölték le és sebesítették meg.»

Bizonyos helyzetben a kormányerők válaszképpen reagálnak a tagjaik ellen elkövetett támadásokra. A misszió megfigyelői feljegyezték, hogy a fegyveresek termikus bombák és páncéltörő rakéták használatához folyamodtak. Hozzáteszik, «a misszió tanúja volt a fegyveres erők számos halálesetet és sebesülés okozó erőszakos cselekedeteinek Homs, Idlib és Hama körzetében a kormány ellen, melyeknek civil célpontjai is voltak, A misszió bombatámadásokról és erőszakos cselekedetről többoldali hamis jelentést jegyzett, a helyszínre kiszállása után kiderült, hogy ezek hiteltelenek voltak. A misszió dokumentumokra és helyi jelentésekre támaszkodva kimondja, hogy a sajtó bizonyos esetekben félrevezetett.» (L’Expression – 2012. febr. 6.)

Ezért döntöttek úgy a Katar és Szaud-Arábia vezette arab monarchiák, hogy ezt a jelentés ignorálják és megkerülik az Arab Ligát. Az Öböl-kooperációs Tanács (mely összefogja Szaud-Arábiát, Behreint, az Egyesült Arab Emirátusokat, Kuvaitot, az Omani és Katari Szultánságot) nevében cselekedve határoztak, hogy «csatlakozva a szaudi királyság döntéséhez az Arab Liga missziójából kivonják megfigyelőiket» Szíriából, vádolva «Damaszkuszt, hogy nem alkalmazkodik az arab válságfelszámolási tervhez». A L’Expression napilap febr. 6-án tudósít arról, amikor a szudáni tábornok bemutatta a misszió jelentését, «a jelenlevő arab diplomaták felfedték a libanoni  As Safir napilap előtt, az öbölbéli monarchiák azt se hagyták, hogy az befejezze expozéját és azonnal belekezdtek előzőleg megfogalmazott kommünikéjük felolvasásába követelve a Biztonsági Tanács beavatkozását, jegyzi meg az Al Manar (TV).» A Biztonsági Tanács orosz és kínai vétója után a monarchiák az arab liga ürügyén visszatértek a feladathoz, összegyűltek még az arab külügyminiszteri találkozó előtt, tudjuk meg az újságból.

Az EL Watan (febr. 13-án) szerint az Öböl-kooperációs Tanács országai «összehangolták zenéjüket és leállították az olyan országok térdrekényszerítési kísérletét (mint pl. Algéria), melyek nem voltak elég offenzívak a szíriai rezsimmel szemben». Nyomásgyakorlásuk azonban kimutatta szándékukat: ENSZ-arab közös fegyveres erők küldését Szíriába. Ezen felül pedig itt van a külügyminiszterek tanácsának ajánlása az arab országok felé «minden diplomáciai, intézményi és nemzetközi együttműködés megszakítása a szíriai rezsimmel», «az ellenzékkel pedig kommunikációs csatornák nyitása, politikai és anyagi támogatás nyújtása». Világos felhívás a «szíriai ellenzék» elismerésére és felfegyverzésére – amit egyébként Katar és Szaud-Arábia a válság kezdete óta folytat az amerikai imperializmus javára.
«Ezek után, úgy tűnik, a líbiai forgatókönyv szinte elkerülhetetlen Szíriában. Bachar Al Assad makacs rendszerének sorsa eldöntetett», foglalja össze az El Watan napilap.
Hamid B.

SZENEGÁL


Négy szenegáli szakszervezeti tömörülés közös nyilatkozata

CNTS -  CNTS/FC – UNSAS - CSA



A négy szakszervezeti tömörülés delegációja febr. elsején találkozott, hogy elemezze a választásokhoz kötődő helyzetet, és a szakszervezeti mozgalom felelősségének megfelelő megoldást javasoljon.

A találkozó gyümölcsözőnek bizonyult a munka világát fenyegető nemzeti társadalmi-politikai felbolydulás súlyos fenyegetése közepette.

Megvitatás után a szakszervezetek összefoglalják, hogy

- a feszültség nő, erőszakos cselekmények veszélyeztetik a társadalmi békét;

- a kormány nem tartja tiszteletben a dolgozói szervezetekkel megkötött egyezményeket, ami ismételt felfordulást okoz az egészségügyben, az oktatásban, a telekommunikációban, a közlekedésben, az olaj- és gázszektorban, a halászatban, a kikötőkben, a helyi közösségekben, a nehézséggel küzdő vállalkozásokban;

- a feszült politikai klímát a párbeszéd hiánya jellemzi, az ennek következtében kialakult ütközések emberi életeket követeltek;

- a helyzet veszélyes mivolta a teljes nemzet összefogását igényli.

A CNTS, a CNTS/FC, a CSA és az UNSAS határozottan elítéli az erőszakos cselekményeket;

- felszólítja a kormányt, hogy gondoskodjék a személyek és javak biztonságáról, tegye meg a szükséges lépéseket a rendőrségi túlkapások elkerülésére;

- a dolgozókat arra kéri, maradjanak mozgósításban, legyenek éberek, hogy követeléseiktől, az alapvető fontosságú élelmiszerek árcsökkentésétől, a bérek megadóztatásának enyhítésétől, a demokratikus és szakszervezeti jogok tiszteletben tartásától elfordítani ne lehessen őket.

A CNTS, a CNTS/FC, a CSA és az UNSAS párbeszédre szólítja a politikai szereplőket avégett, hogy a választások nyugodt körülmények között, konszenzusos módon és a köztársaság alaptörvényeinek tiszteletben tartásával folyjanak.

A szakszervezetek megerősítik, hogy harcolni fognak a dolgozó tömegek helyzetének jobbá tételéért. Ugyanakkor hozzá akarnak járulni az erőszak minden formájának eltűnéséhez, a nyugalom visszatéréséhez országunkban.


Dakar, 2012. febr. 1.






AFGANISZTÁN

Megkezdjük a katonai megszállások és beavatkozások elleni, a nemzeti és népszuverenitás védelmének érdekében tartott algíri konferencián részt vett afgán aktivisták cikkeinek közlését.
Ezek az aktivisták a háború és megszállás ellen küzdenek egy független szakszervezet, az IWUA létrehozásának keretében.


Az AWCC dolgozójának levele [1]
(Bulletin des Travailleurs n° 15)

Ma van Aïd [2]. Reggel 6 óra, mennem kell dolgozni, nincsenek szabadnapjaim, megfosztottak tőlük. A feleségem és két gyerekem mondja: "Ma van Aïd, nincs semmink enni és a vendégeket megkínálni." Susanne, az idősebb hozzáteszi: "Papa, a barátnőmnek az apja új piros cipőt vett, úgy szeretnék én is ilyet."

Csak 100 afgani (2 $) volt a zsebemben, a bérem maradékával pedig a péket, a többi kereskedőt, és a házbért kellett kifizetni.

Semmi pozitív választ nem tudtam adni.

Munkába indultam, nehogy elbocsássanak a késésért.

Megérkezve, nevemre szóló borítékot találtam. Azt hittem, megoldás lesz benne az anyagi gondokra, egy kis pénz Susanne cipőjére és az estét az ünnephez méltóan tölthetjük. Ennyi volt benne: "Boldog Aïdot!", semmi más.

Az emberek szeretik a ünnepet, meglátogatják barátaikat, ajándékot, ruhát vesznek, az asztalt színes gyümölcsökkel, étellel díszítik. De a tőkés rendszerben csak egy maroknyi  család ünnepelhet örömmel.

A tőkés rendszerben az öröm, a szomorúság, a gazdagság, a szegénység megosztott, a tőkéseké az öröm és a gazdagság, a dolgozóknak, elnyomottaknak pedig a maradék jut.

Az Aïd alkalmából az AWCC főnökeitől azt vártuk volna, hogy egy kis bért osszanak, tegyenek a jókívánságot közvetítő üdvözlőlap mellé legalább 500 afganit (10 $). Hogy az én kis Susanne-omnak legyen piros cipője.

[1]  Afghan Wireless Communication Company, telekommunikációs cég
[2]  az Aïd az egyik alapvető muzulmán ünnep



GUADELOUPE

Travailleur et paysan (Dolgozó és Paraszt) újság
Februári szám, vezércikk

Bayalé: Marigalant Ka montré chimen la!
(Előre, Marie-Galante, mutasd az utat!)

Két hónap óta a dolgozók, fiatalok, munkanélküliek, nyugdíjasok szakszervezeteik hívására a  «Marie-Galante Péyi doubout» (1) közösség kereteiben mozgolódnak, hogy kifejezzék elutasításukat az adósságfizetési politika, a «deficitdiktatúra», Lilèt Marigalant beprogramozott gyilkossága ellen.
Többek között ezeket követelik:
a kórház összes tevékenységének fenntartása;
a cukor- és rumgyártás iparágainak megtartása;
intézkedések a territoriális kontinuitás érdekében;
valódi munkahelyek és képzés;
a vízszolgáltatás, alapvető kereskedelmi cikkek profitmentessége;
a közszolgáltatások fenntartása, hogy azokhoz mindenki hozzáférhessen;
az ifjúság szükségleteinek megfelelő program felállítása.

Dec. 1.: általános sztrájk

Követeléseik alátámasztására dec. 1-én az LKP támogatásával általános munkabeszüntetésre került sor, egyidőben a mintegy négyezer embert megmozdító tüntetéssel Grand-Bourg utcáin (a népesség egyharmada) választott képviselőik támogatását bírva.

A francia állam manőverezésbe kezdett. (…) Megkezdődtek a mozgalom megosztására irányuló akciók. (…) Közben pedig csendőröket küldtek a szigetre, akik a fiatalokat provokálták. Egyikőjüket letartóztatták, majd titokban próbálták elítélni dec. 27-én.
A helyzet

Minden gond a gyarmati intézmények kereteiből fakad. (…) Képviselőink nem a népesség érdekeiből kiindulva hozzák meg döntéseiket (a szigorítások bevezetése ügyében). Innen ered a kórház tönkretétele, üzemek bezárása, a Capesterre-Belle Eau-ban már megkezdett kórházépítkezés leállítása, a megkötött egyezmények (Bino-egyezmény, márc. 4-i egyezmény) megkérdőjelezése.
.

Konstwi on dot Gwadloup (egy másik Guadeloupe felépítése)

A Travayè é Péyizan aktivistái minden erejükkel a gyarmatosítás megszüntetéséért harcolnak. (…) A maitól különböző  Guadeloupe felépítéséhez eszközök kellenek, szuverenitásunk megszerzése. (…) Az új keretekhez szervezetek szükségesek, ezért célunk egy valódi munkáspárt létrehozása Guadeloupe-ban.

Marie-Galante népe megmutatja az utat

Azt mondja, elég a demagógiából. Valódi párbeszédet akar. Dec. 1-i követelései megtárgyalását kéri avégett, hogy azok teljesüljenek. Ezt mondták ki dec. 9-én. Ezzel ért egyet egész Guadeloupe népe, ezt támogatják a dolgozók. Ehhez kell az egész nép szolidaritása.

Tavayè é Péyizan
• követeli a represszió leállítását, valódi tárgyalások kitűzését Marie-Galante dolgozóinak és népének kezdeményezéseiről;
• felhívja szimpatizánsait, a dolgozókat, a fiatalokat, hogy támogassák Marie-Galante közösségét, mert ennek védelme Guadeloupe integritásának védelme is.


Abymes, 2012.jan.

Marie-Galante, úgy is nevezik «a száz malom szigete», Gudeloupe-hoz tartozó sziget.

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.