2012. február 27., hétfő

Nemzetközi információk



Nemzetközi információk
új széria 61.sz. (430)    -   2012. febr. 17.

Tartalom:

- Franciaország: a POI kommünikéje «új európai szerződés az “európai stabilitási mechanizmust” (ESM)» bevezetésére

- Görögország: beszélgetés egy görög munkásaktívával «tizenöt 24 órás sztrájk után az egyetlen megoldás az ország blokkolása»

- Algéria: a Fraternité, a PT orgánumának 36. számából: «Döntő pillanat»

- Brazília: a CUT, a CMP, a CGTB, szakszervezetek és népi pártok tüntetnek a repülőtéri privatizáció ellen a nemzeti vagyon védelme érdekében

FRANCIAORSZÁG

A Parti ouvrier indépendant (Független Munkáspárt) közleménye


Új európai szerződés szerződés akarja bevezetni az “európai stabilitási mechanizmust” (ESM)
Az ESM: a demokrácia és a szuverenitás megsemmisítése
Az ESM: privatizációk és nyomor a nép számára

Meg merték tenni!

Febr. 21-én a Nemzetgyűlés megszavazta az új európai szerződés ratifikációját, amely bevezeti az «európai stabilitási mechanizmust».

Arról van szó, hogy Európában új nemzetközi pénzügyi szervezetet hoznak létre, ugyanolyan típusút, mint az IMF.

Az európai valutaalapnak minden hatalma meglesz arra, hogy bármely országot kiigazítási programokra kötelezzen, vagyis: privatizációra, bér- és nyugdíjcsökkentésre, a nyugdíjrendszer és a társadalombiztosítás hatályon kívül helyezésére, a munkatörvénykönyvek érvénytelenítésére.

Minden «kölcsönt» alávetnek a «feltételességi záradéknak». Egy, kormányzókból álló nemzetek feletti tanácsnak minden hatalma meglesz, hogy feltételeket állítson.

A szerződés maga egy új európai szerződéshez kötött, a az Európai Unió Stabilitási, Koordinációs és Kormányzati Szerződéshez, melyet a kormányfőknek márc. 1-én kell aláírniuk, alkotmányaikba be kell építeni az «állami deficitcsökkentést», egyszóval: az állandósult szigor intézményesítését.

E két szerződés elfogadása az országot szupranacionális keretekbe süllyeszti, ahol a szakszervezeteket alárendelik az IMF és az Európai Unió kiigazítási programjainak. A két szerződés elfogadása mindenütt Európában a nyomorúság, a privatizáció, a deregularizáció, az összes munkásjogtól megfosztás generalizálása, ugyanaz, amire a görög népet kötelezték.

Az új európai szerződéseket meg kell akadályozni!

Bármennyire is különböző legyen nézőpontunk, össze kell fognunk a szerződések megakadályozására.

A Szocialista Párt, a Balpárt, a Kommunista Párt aktivistáihoz, a választott képviselőkhöz fordulunk, a szakszervezeti felelősökhöz, a különböző irányzatokhoz tartozó dolgozókhoz: febr. 28-án a Szenátus elé kerül a szerződés.

Szocialista, kommunista, balpárti szenátorok … többségben vagytok. Tőletek függ, hogy a szerződés 8 napig blokkolva legyen. Megvan a hatalmatok, szavazzatok nemmel!

Ha nem így tesztek, akkor lehetővé válik Sarkozy és Merkel számára, hogy ezt a két munkásellenes és antidemokratikus szerződést bevezessék. Ha nem így tesznek, az annyit jelent, hogy a jövőben bármelyen kormány is kerüljön hatalomra, ezen szerződések diktatúrája fogja nyomni.

Ezt a gyilkos szerződést meg kell akadályozni. A munkásmozgalom minden szervezetéhez fordulunk. A tét súlyos.

Az Európai Stabilitási Mechanizmust meg kell akadályozni!
Szenátorok, szavazzatok nemmel!
Írjátok alá és írassátok alá tömegesen, hogy elutasítjuk az Európai Stabilitási Mechanizmust!








GÖRÖGORSZÁG


Beszélgetés egy görög munkásaktívával


”15 negyvennyolc órás sztrájk után az egyetlen megoldás az ország blokkolása”


Mi a helyzet a febr. 12-i népfelkelés óta?

Febr. 12-én több százezren voltunk Athén központjában a GSEE és ADEDY szakszervezeti tömörülések kétnapos sztrájkra felhívása után. A Parlamenttel szemben mintha egy torokból harsant volna: «Ki a trojkával!» Olyan nyilvánvaló a szakadék a dolgozók, a nép és azok között, akik néhány órával később megszavazták a trojka gyilkos programját (a 300-ból 199), támogatva a kormányt (Pasok, jobboldal és szélsőjobb)…
Egy héttel később pedig, febr. 19-én alig néhány ezer dolgozó válaszolt a GSEE és ADEDY felhívására ugyanazon a helyen. Délután a patetikus gyűlések öröksége: 16 órakor Pame (1), 17 órakos Antarsya (2), 18 órakor a «méltatlankodók»…

Mit jelent ez? A dolgozók rezignálódnak?

Egyáltalán nem! Soha, mondom, soha nem volt ekkora szakadék a dolgozók, nyugdíjasok, fiatalok, az egész népesség és a senkit, csak az EU-t, a Központi Bankot és az IMF-t képviselő kormány között. Papandreu Pasokja kevesebb, mint 8 %-ot kap a közvéleménykutatásokban, a szakszervezeti káderek ezrei hagyják el.
Febr. 13-ról újból a nyugdíjasok mentek ki az utcákra Athénben, sokuknak a fizikai túléléséről van szó. Most már 15-20 alkalommal demonstráltak a dolgozók huszonnégy és negyvennyolc órás sztrájkokkal, foglalásokkal, tüntetéssel, megmutatták, hogy készek elmenni a végsőkig. A «végsőkig», ezt azt jelenti, kiűzni a trojkát és képviselőjét, a Papadémos-kormányt. Megbénítani az országot addig, míg el nem mennek programjaikkal együtt. Ezt várjuk szervezeteinktől. Eddig azonban a konföderációs vezetőségek egyetlen javaslata a febr. 19-i tüntetés, melyből a trojka elűzésének gondolata eltűnt, az «Alkotmány, a törvények és a demokrácia védelmében» az összetartás került helyére… Még rosszabb, febr. 13-án a GSEE vezetése kérte az «Európai Parlament beavatkozását a görög dolgozók érdekében».
Az Európai Parlament? De pontosan a görög nép tapasztalja nap mint nap, hogy az európai intézmények nem bennünket akarnak védeni! Ez az Európai Parlament szavazta meg  az Európai Stabilitási Mechanizmust, amely a trojka diktatúrája bevezetését célozza egész Európában!
A gond nem újdonsült, mivel a válság ellenére a Pasoknak jelentős összeköttetései vannak a vezetés csúcsaival. Febr. 4-én a GSEE vezetése a munkáltatói szervezetekkel közösen aláírt egy levelet, melyben dicsekszik «az Európai Unió szerződésében megerősített (…) társadalmi párbeszéddel, melynek országunkban is az egyezség alapvető eszközét kell létrehoznia». A levél hozzáteszi: «A munkáltatói szervezetek (SEV, GSEVEE, ESEE) és a GSEE dolgozói egyetértenek annak szükségességében (…), hogy már most háromoldalú dialógus (kormány, dolgozói és munkáltatói képviselet) kezdődjön a nem bérjellegű terhek és strukturális versenyképességi kérdéseiről, ennek eredményét aztán pedig a törvényhozásban megszilárdítani. Ennek a dialógusnak a társadalombiztosítási járulékok csökkenéséhez kell vezetni».
Hogyan lehet, ahogyan a GSEE vezetése teszi, hogy – jogosan – elutasítja a trojka által követelt 22 %-os bércsökkenést, de a munkáltatókkal együtt a szociális járulékok csökkentését kívánja, vagyis a dolgozók indirekt bérének megvonását?

A közvéleménykutatások a «baloldal» győzelmét jelzik (vagyis a Görögországi Kommunista Párt, a KKE, a Syriza parlamenti koalíció és a parlamenten kívüli Antarsya) 30- 40 %-os szavazási szándékkal.

Egészen biztosan így van,  mivel a dolgozók elutasítják a nemzeti unió kormányának pártjait. De a választások véget vethetnek a trojka barbár intézkedéseinek?
Aleka Papariga, a KKE főtitkára azt ismételgeti, hogy csak akkor van kiút, ha a dolgozók követik pártját, minél többen, és Alexis Tsipras, a Syriza szóvivője pedig egyetlen megoldásként emlegeti a választásokat …
De a dolgozók reflexiója, akik a vezetés eltávolodása ellenére febr. 19-én ott voltak a Szintagma téren (csakúgy mint azok, akik nem voltak ott), nem az, hogy hipotetikus választásokra várjanak, ahonnan szintén hipotetikus «változás» jöhet.
Egy idős asszony kifejezte milliók érzéseit: «Semmit nem hallgatnak meg a követeléseinkből. Egész életemben dolgoztam, hogy nyugdíjat kapjak, most pedig azt mondják: “Nem, éhezni fogsz... Milyen jogon? 600 euró nyugdíjat kapok 1200 helyett… Már ötször megkurtították! Hányszor fogják még? A szakszervezeteknek mindenkit az utcára kell hívjanak!

A GSEE vezetése új összejövetelre hív febr. 22-re. Mire?

Ebben a stádiumban nem világos. A középfokú oktatási szakszervezet, az OLME febr. 15-én felvetette a kérdést az ADEDY közszolgálati szakszervezetben és megmondta: «Folytatjuk küzdelmünket ennek a politikának a megdöntésére. Kérjük az állami és magánszféra konföderációit és szakszervezeteit, sztrájkra szólítsanak. Felhívjuk az ADEDY vezetését, döntsön azonnal ennek a küzdelemnek a folytatásáról (munkabeszüntetés, foglalás, tüntetés, gyűlések, stb.) addig, amíg a trojka nem szedi sátorfáját. Nyilvánvaló, hogy a helyzet csak egy, a politikai sztrájk jellemzőit magán hordozó általános felkeléssel változhat.».
Szerintem ez az a kérdés, ami feleletet ad. 

Christel Keiser és Dominique Ferré

(1) Pame: a görögországi kommunista párt szakszervezeti frakciója
(2) Antarsya: az «antikapitalista baloldali» koalíció



ALGÉRIA

Fraternité, a Parti des travailleurs d’Algérie (PT) sajtója
2012. febr.1-15. (36.sz)

Döntő pillanat


Május 10-én lesznek a törvényhozói választások.

A választásokra hívó beszédében a köztársasági elnök emlékeztetett 2011-es elkötelezettségére a demokratikus folyamatok elmélyítésében, az intézmények feddhetetlen legitimitásának megszilárdításában és a népszuverenitás tiszteletben tartásának sürgetésében.
Kitűzte az algériai állami rekonstrukciós misszió legközelebbi összejövetelét, s a választásokat emiatt döntőnek jellemezte. A jelenleg véget érő törvényhozási szakasz mérlege tényleg szerencsétlen, s a következőnek kell harcolni az alkotmányozásért, ez adja meg dimenzióját.

Ez az oka annak, hogy a PT Központi Bizottsága felszólítja az aktivistákat a 2011-ben létrehozott népi bizottságok újradinamizálására, számuk megsokszorozására, a legszélesebb rétegek bevonására a vitákba avégett, hogy valódi demokrácia jöjjön politikai és társadalmi tartalommal.

A köztársasági elnök, aki különös módon a vilayák többségében a kivételes hóesés miatt súlyosbodott társadalmi válságot kerülte, úgy véli, hogy az elfogadott politikai reformokat hordozó törvényeken keresztül a választási előkészületek végleg befejeztettek, mivel a pártokkal való konzultáció megtörtént. Holott az FLN és az RND kivételével (amelyek képviselői kiürítették a törvénytervezeteteket) szinte minden párt úgy ítéli meg, hogy a reformfolyamat kudarcba fulladt. A köztársasági elnök felhívása, hogy minél több választó vegyen részt a választásokon, olyan intézkedéseket kíván azok átláthatósága érdekében, melyeket csak ő tud megtenni.

A választási törvény óriási deficitéről van szó. De a társadalmi közérzet megjavításához számítanak azok az alapvető feltételek, melyekkel a fiatalok bizalmát kell megnyerni ahhoz, hogy szavazzanak. A nemzeti szuverenitás őrzéséről van szó a külső beavatkozás ellen.

Az amerikai nagykövet már megnyitotta a bált az El Khabar hasábjain. Deklarálja, hogy «számtalan algériai osztja az Iszlám elveit». Megjegyzése a tudatra ható nyomás része, hogy Algériában a tunéziaihoz és egyiptomi forgatókönyvhöz hasonló valósuljon meg, vagyis az US imperializmus érdekpolitikájához csatlakozó áramlatok jelenjenek meg, amelynek hatalomra jutását a nagykövet kormánya támogatja ugyanezen érdekek alapján.

A következő választásoknak alapvető befolyása lesz a regionális fejlődésre a tőkés társadalom válsága közepette. Ezért a PT vezetése megerősíti részvételét, hogy felelősségét teljesítse a nemzeti szuverenitás védelme érdekében, mely a népszuverenitás előfeltétele.

Louisa Hanoune
2012. febr. 14.


BRAZÍLIA

2012//02/06

A CUT, a CMP, a CGTB, szakszervezetek és népi pártok tüntetnek a repülőtéri privatizáció ellen a nemzeti vagyon védelme érdekében

Quintino Severo, a CUT főtitkára a kormányhoz: «a brazil légiközlekedés és szállítás krémjét árusítják ki, Dilma, nem vagyok ostoba, a privatizáció a dögevők módszere» febr.6-án Sao Paolóban a repülőterek magánkézre adása ellen a Bovespánál tüntetők előtt.

A tüntetésen résztvettek a repülőtéri dolgozók országos szakszervezete (SINA), a Dolgozók Központi Egysége (CUT), a Népi Mozgalmak Központja (CMP), a brazil Dolgozók Általános Központja (CGTB), a Dolgozók Pártja (PT) a Szabad Haza Pártja (PPL), mind nyilvánosan tiltakoznak a nemzeti vagyon kiárusítása ellen. A Cumbica repülőtér Guarulhosban, a Viracopos Campinasban és a Juscelino Kubitschek Brasiliában az utasforgalom 30 %-át, a teherforgalom 57 %-át és a brazil légirendszer 19 %-át jelenti. Privatizálásuk «hazaárulás».

«Ezt ki kell mondani magyarán. Közpénzeinket idegeneknek adni, olyanoknak, akiknek semmi dolguk velünk. Nemzeti vagyonunkat a brazil kormány az elit rendelkezésére bocsátotta», mondta Francisco Lemos, a SINA elnöke. Lemos emlékeztetett, hogy a kormány először csak annyit állított, garantálni kell a külföldiek részévtelét a kiárusításban. Aztán a Nemzeti Bankot használta fel a magánosításra, ami több, mint abszurd».

Vagner Freitas: a CUT Bovespánál a nemzeti közvagyon védelméért

Vagner Freitas, a CUT titkára ezt mondta: «a repülőterek privatizációja a kormány kisiklása. A nemzeti közvagyon megsemmisítésének és a nemzetközi tőke számára átjátszásának neoliberális javaslata az urnáknál is vereséget szenvedett. Tudjuk mindnyájan, hogy mit jelent a telekommunikáció, az energia és az acélipar privatizálása! Az országnak fejlődnie kell, hogy szembenézhessen a nemzetközi válsággal, nem szabad hátrálnunk. Ezzel a privatizációval a kormány fittyet hány az urnák üzenetére. A CUT nem tűri ezt az erőszakot».

«Ez teljes mértékben koherens azzal, amit védtünk a 90-es évek rendőri megtorlásával is szembenézve. A legjobb, legrentábilisabb repülőtereket akarják magánkézbe adni. Még rosszabb, hogy a köztulajdonban álló Nemzeti Bank 80 %-os beruházást eszközölt», tette hozzá Quintino Severo, a CUT főtitkára.

A CMP képviselője, Luiz Gonzaga (Gegé) a privatizációt gyalázatos fordulatnak nevezte és a brazil társadalom egészének megmozdulására szólított a bűncselekmény megakadályozására.

Dino Santo Centrales, népi pártok és mozgalmak egyesültek a privatizáció ellen

A CGTB elnöke, Ubiraci Dantas de Oliveira aláhúzta annak jelentőségét, hogy a szakszervezetek és a népi mozgalmak egyesültek a Brazília védelméért vívott küzdelemben. «Olyan állam kell, mely népünk érdekében cselekszik. Privatizálni, feladni a szuverenitást, ez pontosan az ellenkezője ennek».
A CUT végrehajtó igazgatója, Julio Turra szerint a mozgalom azt kívánja, hogy a szakszervezetek és a szociális mozgalmak erős akciót folytassanak, «hogy a privatizálók dolga ne legyen egyszerű, ne követhessenek el bűncselekményt a népvagyon ellen. Nem hagyhatjuk egy féltucat útonállónak, hogy rátegye kezét az állami forrásokra, garantált haszonnal, benne a Nemzeti Bank pénzével», tette hozzá a CUT sao paolói titkára, Joao Batista Gomes (Joaozinho).
A PT országos vezetése tagja, Markus Sokol emlékeztetett, hogy a közszolgáltatások alapvető jelentőségűek, a brazil repülőterek is tetemes hasznot hajtanak. ”Ennek krémjét akarják privatizálni, a maradékot pedig az államra hagyni. Ez a bűncselekmény, ajándék a nemzetközi tőkének, azok visszatérése, akiket nem választottak meg. Minden rosszból születhet egy jó, megerősítem, hogy nem marad büntetlenül”.
A Fiatal Szabad Haza (JPL) nevében Antonio Henrique: «a repterek eladása az «FHC özvegyei» (Cardoso volt elnök hívei) műve, akik eladtak 121 jól működő állami vállalatot és most folytatni akarják, át akarják adni idegeneknek légi határainkat! Amire szükségünk van Brazília fejlődéséhez, az nem kevesebb, hanem több állami vállalkozás!»

Leonardo Severo,
(a CUT honlapjáról)


                                                               Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.