2012. február 15., szerda

Nemzetközi információk




új széria 60.sz. (429) – 2012. febr. 10.



HAITI


Fignolé Saint Cyr,
a haiti dolgozók autonóm szakszervezete (CATH) főtitkárának levele

Üdvözletem, Kedves Elvtársak!

Íme néhány újság arról a harcról, amit itt, Haitiban vívunk két elbocsátott elvtársunk, Dieubenite és  Bien-Aimé, és a SOTA szakszervezet hat szintén elbocsátott tagja munkahelyi integrálása ügyében.

Első helyen arról informállak benneteket, hogy hat SOTA-szakszervezetist visszahelyeztek munkakörébe. Ez az első eredménye a munkaügyi törvények és az ILO-konvenciók betartatásáért elkötelezett csatánknak.

Ugyanakkor a számos itteni és nemzetközi tiltakozás ellenére, melyet ezúton is köszönünk, két elvtársunkat még mindig nem vették vissza munkájába. El lehet képzelni a két család szörnyű helyzetét.

Szakszervezeti beadványunk halad a maga útján. A Better work (*) itt a helyszínen fog vizsgálódni február második felében ugyanúgy, ahogyan a SOTA hat szakszervezetise ügyében is tette. A helyzet azonban súlyos a szabad zónákban.

Jan. 2-án Ouanaminthe-ben szóbeli megállapodás jött létre a munkáltató és a SOTA szakszervezet között. Eszerint január 2-án – normálisan a szabadságolás ideje – minden munkásnak duplán kellett dolgozni, dupla bérrel. Két héttel később azonban a munkáltató ez letagadta, nem fizetett. A sztrájk ekkor kezdődött. Kérésükre a Szociális Minisztérium kiszállt a helyszínre. A SOTA felelősei kérték a munkáltatótól az elszámolást, hiába. Az arroganciával szemben munkások kövekkel dobálták az irodát (itt tartózkodtak a minisztériumi inspektorok az igazgatóság tagjaival), ekkor azonnali hatállyal 9 szakszervezeti aktívát bocsátottak el.

Folytatjuk a munkás- és a szabad, független szakszervezeti jogokért jogok vívott küzdelmünket.

Fignolé Saint Cyr , a CATH főtitkára

(*) Better Work: a Nemzetközi Munkaügyi Iroda vizsgálati szerve. Jelentését Haitiről 2010. júl. 9-án publikálta.


FRANCIARSZÁG


PARTI OUVRIER INDEPENDANT
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 PARIS
Tél. : 01.48.01.85.85 poi@fr.oleane.com
www.parti-ouvrier-independant.com




A Független Munkáspárt kommünikéje

Nemet az új európai szerződéstervezetre

Az Európai Tanács jan. 30-án Brüsszelben bemutatta új európai szerződéstervezetét. 2012 márciusában válik hivatalossá, mikorra a tagországok ratifikálják és a kormányfők aláírják.

Ezután a tagországok kötelesek alkotmányukba, törvényeikbe iktatni.

Ismét tesz egy lépést az Európai Unió totalitárius mechanizmusa. Az európai csúcstalálkozók egymást követik. Programok láncolatát indítják a bankok segítésére és a dolgozók elleni szigorításokra csakúgy, mint a népek és nemzetek elleni kényszerintézkedésekre.

A tőkés rendszer három évvel ezelőtt kezdődött válsága tovább folyik, a gazdaság lelassult, az elbocsátások megsokszorozódnak, az árak emelkednek.

A Sarkozy–Merkel kedeményezte szerződéstervezet egy «aranyszabály» bevezetésének kényszerét célozza: a költségvetési egyensúlyt. A szigorítási politikák így az alkotmányok részévé válnak. Be nem tartásuk maguk után vonja az «automatikus és azonnali szankciókat» azokban a tagországokban, ahol a deficit átlépi a GDP 3 %-át. A kormányok pedig előre elkötelezik magukat minden «jelentékeny gazdasági reform» elismerésére.

François Hollande (a francia elnökválasztás szocialista jelöltje) megválasztása esetén a szerződés felülvizsgálatát helyezte kilátásba. Holott az Európai Unió kereteiben egy szerződés újratárgyalása feltételezi más tagországok, sőt, magának az Európai Bizottság egyetértését is. Ha az újratárgyalás el is kezdődne, milyen irányba vinne? François Hollande pontosít: «Ha a franciák engem választanak, megmondtam, tiszteletben fogom tartani elkötelezettségünket a költségvetési fegyelem tekintetében és olyan törvényt nyújtok be, mely a közfinanszírozás egyensúlyát programozza» (RTL). Az aranyszabály ezek szerint kompatibilis a visszatéréssel a közfinanszírozás egyensúlyához!

Ez a szerződéstervezet kompletté teszi és súlyosbítja is a Lisszaboni szerződést, melyet a franciák többsége 2005-ben elutasított. Le kell róla hát tenni!

Az összes európai kormány politikája előre meg lett határozva. Az elnökválasztások előestéjén bemutatott szerződéstervezet mutatja, hogy amíg az Európai Unió kereteiben maradunk, nem lesz más politika, mint a pénzügyi piacoké és intézményeiké, melyek az ő követeléseiket valósítják meg.

Mindez megerősíti a POI állásfoglalását, hogy ne indítsunk jelöltet az elnökválasztáson. Ellenben a dolgozókat és fiatalokat felhívjuk, országszerte vitagyűlésein vegyenek részt, hogy együtt tudjuk legyőzni az új európai szerződést.



Párizs, 2012. febr .6.
Claude Jenet, Jean Markun, Gérard Schivardi, Daniel Gluckstein,
A POI országos titkárai


SZENEGÁL


A szenegáli Dolgozók Országos konföderációja (CNTS) sajtóközleménye

A CNTS végrehajtó bizottsága 2012. febr. 2-án ült össze Mody Guiro főtitkár elvtársunk elnöklése alatt. A napirend alapvetően a szenegáli politikai, gazdasági és társadalmi helyzet elemzése volt. A VB nagyon nyugtalan, keserű és szomorú a kialakult helyzet miatt. Az erőszak nyugtalanítóan növekszik a 2012. febr. 26-i elnökválasztás közeledtével, a rendfenntartó erők részéről megalázó megtorlásokkal, korbácsolással, brutalitással; egy hét alatt 4 halott és számos sebesült az eredménye.

A Végrehajtó Bizottság úgy gondolja, hogy a személyek és javak biztonságának ellátásán kívül a rendfenntartó erőknek respektálni kell az állampolgárokat, fizikailag és méltóságukban is.

A Végrehajtó Bizottság az áldozatok családjának őszinte részvétét nyilvánítja, a megsebesülteknek pedig gyors felgyógyulást kíván.

A Végrehajtó Bizottság megerősítve szigorú politikai semlegességét, az események szerzőinek felelősségére apellál. Mivel senkinek nincs joga fiatal nemzetünk jelenét és a jövőjét feláldozni, melyet az egész világ csodál és irigyel stabilitásáért és demokratikus hagyományaiért.

A Végrehajtó Bizottság minden egyházat, hagyományos és civil szervezetet felhív, különösen a szakszervezeti tömörüléseket és a munkáltatói egyesületeket, hogy kövessenek el mindent annak érdekében azért, hogy országunk elkerülje a káoszt. A káosz erősíti az alulfejlettséget, a vállalatok bezárását, a munkanélküliséget, a szegénységet és a biztonság hiányát. A társadalmi-politikai felfordulásokat már átélt országok szolgálhatnak számunkra példával és a politikai különbségek lerendezésének eszközei, a dialógus és konszenzus kialakítása felé tolhatnának. A válságból való kilábalás megoldása keretében a Végrehajtó Bizottság a 4 szakszervezeti tömörülés (CNTS, UNSAS, CSA és CNTS-FC) lépéseit értékeli.

A Végrehajtó Bizottság megbízza a CNTS főtitkárát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak irányában, hogy a helyzet visszatérjen korábbi nyugalmához, stabilitásához, országunk békéjéhez, hogy az elnök- és törvényhozói választás körülményei átlátható, demokratikus és nyugodt légkörben folyjanak.

A Végrehajtó Bizottság felhívja a köztársasági elnököt, álljon el minden partizánkodó megfontolástól és a dialógust, a konszenzust privilegizálja.

Társadalmi téren a Végrehajtó Bizottság az alapvető élelmiszerek (olaj, rizs, cukor) és energia (gáz, üzemanyag) legutóbbi áremelkedését elítéli, felszólítja Szenegál kormányát, hogy figyelmes vizsgálat tárgyává tegye az élet fenntartásához elengedhetetlen cikkek drágulása és a társadalmi béke veszélyeztetésének összefüggéseit.

A Végrehajtó Bizottság felhívja a szakszervezeti tömörüléseket, nagyon gyorsan hozzák létre akcióegység kereteit a dolgozói érdekek védelmében (a kormány által aláírt egyezmények tiszteletben tartása, a likvidált vállalati dolgozók bérének, végkielégítésének fiskális engedményei, a 60 éves nyugdíjkorhatár általánossá tétele, az időszaki munka szabályozása, vállalatok újraindítása, a halászati források védelme, határ szabása a vállalatok pénzügyi zaklatásának, az oktatási és egészségügyi szakszervezetekkel kötött egyezségek betartása, stb.).

A Végrehajtó Bizottság gratulál ahhoz a sikerhez, melyet a szenegáli szállítási dolgozók két országos sztrájkja ért el annak ellenére, hogy bizonyos kormánykörök megpróbálták megfélemlíteni őket.

A Végrehajtó Bizottság örömét fejezi ki honfitársunk, Assane DIOP az ILO főigazgatói posztjára jelölése kapcsán, melyet a szenegáli kormány is támogat. Helyesli megválasztását, mellyel először kerülne e szervezet élére tapasztalt, szakértelemmel bíró afrikai vezetés.


A Végrehajtó Bizottság megerősíti szolidaritását a dolgozókkal, mobilizációra serkent és óvatosságra buzdít.

Dakar, 2012, febr.2.
                                                                                                                                               
Végrehajtó Bizottság
Bourse du Travail, 7, Avenue Lamine GUEYE BP 937- Dakar Tél.: (221) 33821 04 91
Télécopie: (221) 33821 77 71 Couriel: cnts@orange.sn Site : www.cnts-senegal.org

GÖRÖGORSZÁG

Interjú
Hélène Zografaké-Telemè
a középfokú pedagógusok szakszervezetének (OLME) véghajtóbizottsága tagja

– A trojka képviselői Athénben követelik az új „segítség” fejében, hogy új intézkedések történjenek a dolgozók ellen. Elmondanád ezek részleteit?

– Az intézkedések példátlan erőszakkal járnak. Először is, a trojka 150 ezer közszolgáltatói állást meg akar szüntetni (a jelenlegi 740 ezerből) és a közszolgáltatási vállalatok alkalmazotti státuszát is. Az egészségügy költségvetését 1,1 milliárd euróval akarja ismét amputálni, ebből egy millárd a gyógyszertári szektort illeti. Egyébként a magánszektorban a trojka a 13. és 14. havi fizetések (valójában ezek prémiumok) megszüntetését követeli csakúgy, mint a minimálbér csökkentését.

– A bércsökkentést illetően úgy tűnik, hogy a GSEE (a magánszektor szakszervezeti tömörülése — szerk.) vezetése ellenáll a kollektív szerződések országos egyezségének hatályon kívül helyezése gondolatának, de a munkáltatói terhek csökkentését jelentő indirekt bércsökkentés tárgyalására hajlandó.

– Pontosan. A szakszervezeteket ehhez akarják hozzákapcsolni, ehhez kell asszisztálniuk.

– Milyen a dolgozók lelkiállapota a trojka újabb követelései bejelentése után?

– Négy napja járom az iskolákat. Rögtön a Papadémosz-kormány kinevezése után nehéz volt a mozgósítás, sok volt az illúzió, hogy az új kormány rendezi a gondokat. De ma már nőttön nő az elkeseredettség, a düh újabb hulláma. Szakszervezetem, az OLME új általános sztrájk szervezését javasolta. Holnap lesznek a regionális gyűlések, ott nyújtjuk be javaslatunkat.


Kapcsolattartás:
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.