2012. november 13., kedd

A brüsszeli Bizottság európai költségvetési emelését célzó javaslata növeli az egyet nem értést



Nov. 9-én az EU tagországainak és az Európai Parlamentnek nem sikerült egyetértésre jutnia a Bizottság 2013-as költségvetése felett. A Bizottság 138 milliárd eurós költségvetést tervezett, azaz 6,8 %-kal magasabbat a korábbinál. Ezen felül pedig a 2012-ben keletkezett  8,9 millárd eurós «lyukat» is be akarja foltoztatni a tagállamokkal.

A 2013-os 6,8 %-os növelésre a 12 nettó befizető tagállam közül  heten nemet mondtak: az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Finnország,  Svédország,  Hollandia és Ausztria  – mondván, nekik maguknak is költségvetési megtakarításokat kell végrehajtaniuk., nem hajlandóak emelni hozzájárulásukon, és a kiadások növelését az inflációhoz közeli 2,8 %-ban akarják limitálni.
«Drasztikus intézkedéseket hoztunk Hollandiában, így  nem tudjuk elfogadni az európai költségvetés növelését», mondta a holland  pénzügymniniszter, Jeroen Dijsselbloem.  A francia hozzájárulás 1,6 milliárd euróval növekedne.
A költségvetési biztosnak, Janusz Lewandowskynak nov.13-án kell közzétennie «kompromisszumos javaslatát».
Andréas Mavroyanis, az európai ügyekkel megbízott ciprusi miniszter azt mondta, a kudarc  «a 2014-2020 közötti költségvetési tárgyalások megmérgezésével fenyeget» a nov. 22-23-i európai csúcson.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.