2012. november 15., csütörtök

Általános sztrájk Spanyolországban és Portugáliában



Nov. 14-én több mint egymillió tüntető vett rész Madridban a két szakszervezeti tömörülés általános sztrájkja demonstrációján. Az UGT és CCOO a szigorítások, a munkanélküliség és a  prekaritás ellen tiltakozik.

Annak ellenére, hogy a spanyol törvények a sztrájkjogot lecsökkentették és minimális szolgáltatás biztosítására köteleznek, már az előző éjszakán sztrájkőrségeket állítotttak fel a főváros és a nagyvárosok üzemei, kereskedelmi egységek és pályaudvarok előtt és az alkalmazottakat a mozgalomhoz csatlakozásra hívták.
A tiltakozás a korábbiak folytatásaként a kormánynak a 2014-ig előirányzott 150 milliárd eurós megtakarítása ellen irányul, amely a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeit sújtja. A szegénység immár a népesség nagyobb részét jellemzi, a túladósodottakat elűzik; mindez a tiltakozást erősíti, ahogy a bankszektornak nyújtott több eurómilliárdos segítség is.   
Madridban a szakszervezeti tüntetésben résztvevők egy része csatlakozott a «méltatlankodók» mozgalmához és összecsapott a parlamenti alsóház megközelítését akadályozó rendőrséggel.
  
 
Portugália tegnapra teljesen megbénult.  A sztrájkmozgalmat ezek az okok motiválják: hivatalos adatok szerint is a múlt évben 150 ezren vándoroltak ki az országból, a munkatörvénykönyv reformja következtében havi 200-300 euróval csökkentek a bérek, a túlórákat alacsonyabban díjazzák, 4 ünnepnapot munkanappá nyilvánítottak, az öregségi nyugdíjkorhatárt 67 évre emelték, a köztisztviselői fizetéseket 1500 euró alá csökkentették. A munkanélküliség az aktív lakosság 15,8 %-a (novemberben 870 000 munkanélküli).
Csak a CGTP hívott sztrájkra, de az UGT több mint 30 szakszervezete is csatlakozott. Arménio Carlos, a CGTP vezetője: «amíg megvan ez a memorandum a trojkával, országunknak nincs jövője. A demokráciát hatályon kívül helyezve politikailag és pénzügyileg fokozatosan gyarmattá válunk».
A szakszervezetek szerint a Salazar-rendszer megszüntetését eredményező 1974 április 25-i sztrájk óta ez volt a legjelentősebb, mintegy 40 portugál várost érintett.  A CGTP nov. 27-re újabb általános sztrájkra szólít (ekkor kerül szavazásra a 2013-as állami költségvetés). 

Odalent a tömegek nem akarnak a régi módon élni, odafönt pedig nem tudnak a régi módon uralkodni ?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.