2012. november 18., vasárnap

Az USA azt vizsgálja, hogy adósságplafonját eltörli; az Európai Unió köti az ebet a karóhoz


Nov.16-án az USA pénzügyminisztere Timothy Geithner egy tévés beszélgetésben (az adósságfizetés újabb kudarcára válaszolva) azt nyilatkozta, hogy szükséges és «minél előbb» az amerikai állami adósság Kongresszus által meghatározott törvényes határának feloldása.
Ezt a plafont már többször megemelték. Az államnak kötelessége, mondta a pénzügyminiszter, «törvényes kötelességeinek betartása, így a nyugdíjak, a Medicare szolgáltatásai, a katonák bére, az államadósság kamatainak és egyéb fizetnivalók biztosítása».
Az amerikai államadósság 2011. aug. elején 14 294 milliárdról 16 394 milliárd dollárra emelkedett, vagyis GDP-je 107,2 %-ára - a Nemzetközi Valutaaalap, az IMF közlése alapján. 
Ez 2012 decembere végére, az amerikai pénzügyminisztérium szerint az államot csődbe juttathatja.
Európában José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy «nehéz lesz» a nov. 22-23-ra tervezett különleges európai csúcstalálkozó, amely a 2014-2020-as költségvetést tárgyalja. A maastrichti szerződést megerősítő új stabilitási szerződés (GPUSKK) kötelez a 60 %-os GDP-arányos államadósság elérésére és a költségvetés csökkentésére. 2012 második negyedéve végén az eurózóna adóssága a GDP 90,0%-a.

Az amerikai pénzügyminiszter az elmúlt két évben a legtöbbször az Európai Központi Bank elnökét hívta fel az euróövezeti döntéshozók közül. Az amerikai pénzügyminisztérium által nyilvánosságra hozott adatok szerint Timothy Geithner 2010 januárja és 2012 júniusa között 114-szer beszélt vagy találkozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőivel és 168-szor euróövezeti döntéshozókkal. Utóbbiak közül a legtöbbször, 58 alkalommal, vagyis átlagosan kéthetente az éppen hivatalban lévő EKB-elnökkel egyeztettett. Nocsak, kiderült ki is Európa igazi ura?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.