2012. november 7., szerda

Ez is, az is...



-Följelentené a bankokat Rogán Antal, ha azok úgymond a tranzakciós illeték egy részét összehangoltan áthárítják az ügyfelekre. Pénzintézeti szakértők szerint azonban csak egy újabb blöffről lehet szó, mert semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a költségnövekedést, vagy annak egy részét megosszák az ügyfelekkel, illetve ha egyszerre éri ilyen hatás a bankokat, egyeztetés nélkül is nagyjából egy időben lépnek.


-Nem teljesült a kormány ígérete, hogy befagyasztja a rezsiköltségeket - derül ki a Policy Agenda legújabb elemzéséből. Az egyik legnagyobb emelkedést maga a kormány okozta azzal, hogy január 1-től 25 százalékról 27 százalékra növelte az általános áfakulcsot (kivéve a távfűtést). Nőttek általában az alapdíjak és a fogyasztás alapú szolgáltatási díjak is. Budapesten 4,4 százalékkal emelkedtek a rezsiköltségek. Az árak növekedése tekintetében leginkább az önkormányzati tulajdonú cégek felé húzott a kormány, illetve a fővárosi közgyűlés „keze”, a távfűtés, csatornázás, víz-, és a gázszolgáltatás esetében nőtt az áfa nélküli szolgáltatási díj is, addig a nem fővárosi tulajdonú áramszolgáltatás esetében nettó értékben csökkent az ár. Debrecenben a rezsiköltségek befagyasztását ígérő kormányzati döntést követően a fontosabb szolgáltatások között (gáz, villany, távhő, víz- és csatorna) 3,6 százalék volt az átlagos növekmény. Érdekes módon itt is az önkormányzat járt jól. A Policy Agenda számításai alapján mindenhol érzékelhető volt a rezsiköltségek biztos növekedése.

Tarthatónak látja az Európai Bizottság a költségvetési pályát, amelyet szerint idén 2,5, jövőre pedig 2,9 százalékos GDP-arányos hiánya lehet a magyar államháztartásnak. A Bizottság megjegyzi, hogy a kormány októberben felfelé, 2,7%-ra korrigálta a hiánycélt, de Brüsszel szerint tartható lehet a 2,5%  – Brüsszel tehàt megkegyelmezett Orbán Viktor NÉPÉNEK. A büntetés a magyar választók dolga.

(Kommentek az országos sajtóból) Lassan minden fronton bebizonyosodik, hogy választott politikusaink csak a közpénzek költéséhez értenek, a gazdasági fejlődés, vagy akár csak a szintentartás meghaladja a képességeiket. Emlékezzünk: Antall és Horn privatizáltak mindent, amit csak lehetett, Orbán első regnálása óta nagy tételben már csak úgy lehet pénzhez jutni a kormányoknak, hogy a működés kiadásait faragják ill. felkutatják és eladják az addig még tabunak látszó ingatlanokat (közintézmények, kórházak, iskolák). Mára már ez a csatorna is csak csepegtetve képes az államkassza hiányait ellensúlyozni, ezért az Orbán-Matolcsy páros unortodox módon nyugdíj célú megtakarításokat lopnak a lakosságtól, elveszik a bankoktól, telekom és energiaszolg. cégektől azt, amit tőlünk, «zemberektől» kipréseltek - és csaló Robin Hood módjára megtartják maguknak.
Ideje lenne végre a választási hazudozásban, népbutító szónoklásban élenjáró politikusainktól elvenni az ország irányítását, neeem?
Ami pedig a jegy illetve bérletárakat illeti, érdemes lenne megnézni, mikor emelték legalább évente és kik voltak akkor hatalmon!
1990 –      10 Ft
1994 –      25 Ft (150%-kal drágult 4 év alatt)
1998 –      75 Ft (200%-kal)

2002 –   106 Ft (41%-kal)
2006 –   185 Ft (75%-kal)

2010 –   320 Ft (73%-kal)
2013 –   350 Ft (eddig 9%-kal)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.