2012. november 4., vasárnap

Szigorítások...


Számos német önkormányzat a csőd szélén

Az Ernst & Young nov. 1-én publikált egy tanulmányt a német önkormányzatok eladósodásáról. Felmérése 300 településről készült, melyek mindegyikében több, mint 20 ezer lakos él.  
Miközben a települések bevétele ezévben 2,2 %-kal növekedett, szociális kiadásaikat 3,9 %-kal kellett emelniük. 2013-ban a bevételek 0,9 %-kal fognak csökkenni.
A helyzet  a Ruhr-vidék ipari körzetében és a volt NDK területén a legkritikusabb – a munkanélküliek és a nyugdíjasok magas száma miatt.
A vizsgált települések 81 %-ában emelni fogják a helyi és egyéb adókat: földadót,  az  óvodai tarifákat,  a temetői sírhelyek árát, stb.
Az Ernst & Young  úgy becsüli, hogy az önkormányzatok fokozódó eladósodási folyamata oda vezet, egyharmaduk nem lesz képes az adósság visszafizetésére.
Hans-Peter Busson, a német nyelvű területek pénzügyi főnöke nyugtalankodásának adott hangot: «a német közvélemény azt hiszi, hogy a görög vagy spanyol problémák innen messze vannak, holott ellenkezőleg, nagyon sok település túladósodott és még a kamatokat is nehezen fizeti». Hozzáteszi: «Eddig a német önkormányzatok könnyen jutottak hitelhez, de ennek hamarosan vége. Sokan legkésőbb ekkor fogják majd fel, hogy de facto régóta csődbe kerültek.»



A jövő munkahelyeiről szóló kormányhatározat a nov. 1-i közlönyben megjelent. Ezek a munkahelyek a 25 évnék fiatalabb, kevésbé kvalifikált, a munkanélküliség által leginkább érintett fiatalokat érinti.
3 éves szerződést kínál teljes munkaidőre (megújítható 1-3 évre).  A megyék 2013-tól 7 ezer ilyen munkahelyet ajánlanak fel szolgáltatásaikban (technikai személyzet, közétkeztetés, környezetvédelem).
A jövő munkahelyének bére minimálbér 35 órára (és olyan fiatal, aki emellett képzésben vesz részt, csak részmunkaidőben foglalkoztatható). A közszférában 75 %-ot az állam finanszíroz (bér és társadalmi hozzájárulás) és a magánszférában35 %-ot.
Az oktatás (magán és privát) ettől eltér: a jövő munkahelyeit «tanároknak» az oktatásban tanulóknak tartják fenn, a hallgatók második évüktől félmunkaidőben alkalmazhatók pályázat útján, kb. 900 eurós fizetéssel.
A jövő munkahelyei «a holnap állásai», mondta  Jean-Marc Ayrault miniszterelnök okt. 30-án.

Portugália: az állami banki szakszervezet csatlakozik a nov. 14-i általános sztrájkhoz

Okt. 31-én mintegy 8 ezer ember tiltakozott a parlament előtt a megszorítások ellen, nov. 2-án sztrájkmozgalom bénította meg a legnagyobb (állami) bankot, a Caixa Geral de Depositost (CGD), a STEC szakszervezet felhívására a bércsökkentés és a várható privatizáció ellen.
Joao Lopes szakszervezető ismertette, hogy legalább 240 ügynökséget akarnak bezárni (a 800-ból), és 2013-tól prémiumokat és egyéb járandóságokat szüntetnek meg. 3 éve már, hogy nincs béremelés, az alkalmazottak vásárlóereje kb. 30 %-kal csökkent.  Azonban a 2013-as költségvetéssel  helyzetük még rosszabb lesz.
Ezen felül a CGD magánkézre adása is szerepel a projektekben. 
«A Caixának meg kell maradnia a közszférában  – mindja egy aktivista –, ha elveszíti ezt a státuszát, Portugália piaci beavatkozása egyik eszközét fecsérli el».
A STEC csatlakozik az Ibériai-félsziget nov. 14-i általános munkabeszüntetéséhez a szigorítási intézkedések visszavonásának érdekében.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.