2012. november 16., péntek

Jose Mujica, a világ legszegényebb köztársasági elnöke





Messze a kristálycsillároktók, palotától az urugayi elnök eszméivel nagy egyetértésben egy farmon  él – szinte egy fitying nélkül…


Fizetésének 90 %-át humanitárus szervezeteknek ajándékozva dezertált az elnöki rezidenciából a felesége tulajdonában lévő farmra. Jose Mujica, Uruguay 2009-ben megválasztott elnöke a BBC-kamerája előtt: «Úgy folytatom az életem, ahogyan gyakorlatilag egész életemben éltem». Egy 1987-es Volkswagen-bogárhátú a fő vagyona és a 609 eurónak megfelelő uruguayi átlagfizetés,
A farmot két rendőr őrzi és egy háromlábú kutya. Az elnök: "A világ legszegényebb elnökének neveznek, de én nem érzem magam szegénynek. Azok szegények, akik csak azért dolgoznak, hogy életmódjukat fenntartsák és állandóan többet akarnak. Így vagyok szabad. Ha nincs sok mindenünk, nincs szükség arra sem, hogy rabszolgaként dolgozzunk egész életünkben a szükségleteink kielégítésére. Lehet, hogy excentrikus öregnek tartanak, de ez az én szabad és tudatos választásom".
Igaz, az elnöknek mozgalmas élete volt. A 60-70-es években a Tupamaros gerillájaként 6 golyót kapott és 14 börtönévet (a kubai forradalom inspirálta szervezet politikai emberrablásairól volt ismert). Az 1985-ös demokratikus fordulat szabadította ki, ekkor látott neki a Tupamaros  politikai párttá átalakításához, melyben központi szerepet játszott.
Annak ellenére, hogy választóihoz hasonlóan él, az elnököt a politikai élet viharai nem kímélik. Népszerűsége nemrégiben 50 % alá csökkent, amikor a marihuana termesztésének és forgalmazásának legalizálását bejelentő törvény megszületett (azért, hogy a drogkereskedés elejét vegyék, állami felügyelet mellett lehetséges). A 77 éves Jose Mujica azonban nem tűnik ettől túlzottan felzaklatva és tovább műveli földecskéjén a virágokat.  
LeVif.be

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.