2012. november 24., szombat

Nincs Belgiumban végleges tartózkodási engedélyed? Hogyan kerülheted el a kiutasítást ?




Uniós és azon kívüli állampolgároknak

(kiadta: CEPRé, La Braise, Formation Léon Lesoil, Club Achille Chavée, Emberi jogok ligája - La Louvière, Picardie Laïque, Comité Chili, Theâtre du Copion)

 Az emigrációs és kivándorlási politika bekeményítése tűrhetetlen! Egyre nehezebb a végleges tartózkodási engedély megszerzése, a kiutasítások száma pedig növekedik. Számunkra elfogadhatatlan, mert mindenkinek, aki itt él, itt nőtt fel, itt dolgozik, joga van maradni!

      Ha nincs letelepedési engedélyed (E+, F+, C vagy D kártyád), európai uniós állampolgár vagy (E-kártya), három hónapnál régebbi időpont óta szociális segítségben részesülsz, elveszítheted jogodat és kiutasíthatnak. Ha az EU-n kívüli vagy és helyzetedben változás következett be (kiskorúból nagykorúvá lettél, elváltál, stb.) az a kockázatod, hogy az Idegenrendészeti Hivatal visszavonja tartózkodási engedélyedet. Azonnal lépj kapcsolatba ügyvédeddel!  

      Menedékjogot kértél? Ha negatív választ kapsz kérésedre, 30 napon belül fellebbezhetsz, ezen belül nem tartóztathatnak le és nem utasíthatnak ki. Csak ügyvéded segíthet, ne menj egyedül, mert letartóztathatnak!

      Az Idegenrendészeti Hivatalnak kötelessége a kiutasítás előtt válasz adni helyzeted rendezésének kérésére. Legyen mindig nálad ennek a kérésnek a másolata vagy az ajánlott levél igazolása! Ha negatív válasz kaptál, lépj kapcsolatba ügyvédeddel, mert a kiutasítás életbe lépett.

      Megkaptad a kiutasítási határozatot? Azonnal lépj kapcsolatba ügyvédeddel, nagyon kevés időd marad. Lehetséges, hogy az önkormányzat behív információkért, és megkérdezi, önszántadból hajlandó vagy-e megtenni. Ebben az esetben 15 napot kapsz erre, bizonyítékot kell szolgáltatnod. E híján vagy a határidő lejárta után letartóztathatnak és erőszakkal is kitoloncolhatnak. Ha az egész procedúra befejeződik, változtasd meg címedet!

      Rendőri igazoltatások és letartóztatások. Közterületen, étteremben, kávézóban, stb., bárhol igazoltathatnak. A tömegközlekedési eszközökön mindig válts jegyet, ha nincs, az ellenőr kérheti személyi irataidat, hívhatja a rendőrséget. Magánterületen (lakásban is) reggel 6 óra és este 21 között, letartóztatási paranccsal vagy közvetlen veszély esetén (gázszagot észlelnek...). Munkahelyen szintén, a Munkaügyi minisztérium felügyelője kíséretével. Iskolába nem léphet be a rendőrség, de az iskola előtt várhatja azokat a gyereket, akik szüleit már letartóztatta. Azonban húsvéttól kezdve kérhetik a szülők a tanév befejezésének lehetőségét az önkormányzattól. Ha letartóztatnak, maradj nyugodt!

      Adminisztratív letartóztatás. A rendőrségnek joga van bevinni egy rendőrőrsre személyazonosságot megállapítása céljából, de nem vagy köteles válaszolni. Ha nem akarod helyzetedet felfedni, anyanyelveden ne szólalj meg, s ha az Idegenrendészet nem tudja megállapítani, nagyon nehéz a kitoloncolás. A rendőrségnek kell házkutatást tartani, hitelt érdemlően bizonyítani helyzetedet, az adminisztratív letartóztatás pedig csak 24 óráig tarthat. Ha sikerül neki, egy zárt intézménybe visznek, vagy egyenesen a repülőtérre, de jogodban áll az önkéntes távozást választani. Ha bármilyen visszaélést tapasztalsz munkáltatód, a rendőrség vagy a helyhatóság részéről, lépj kapcsolatba a CEPRé-vel, amely nyilvánosságra hozza esetedet és megvédi jogaidat!

(címek, telefonszámok felsorolása)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.