2012. november 16., péntek

Önkormányzati sikertörténet 2.



Szétrohadnak Meggyes Tamás esztergomi beruházásai  
(hvg.hu)

Konferenciaközpont, szállodák, mélygarázs, teherkompkikötő - álmokból nem volt hiány Esztergomban, legalábbis Meggyes Tamás polgármestersége alatt. Két évvel a fideszes politikus bukása után a város az eladósodott önkormányzatok állatorvosi lova lett: október óta fizetésképtelen, ekkor terhelte meg ugyanis az állam 400 millió forintos inkasszóval a város számláját.
Az államkincstár 1,1 milliárd forintot követel Esztergomtól, hogy így fedezze azon intézmények költségeit, melyeket januártól átvett az önkormányzattól. Szeptemberben a ma már Tétényi Éva független polgármester által vezetett településhez befolyt 1,2 milliárd forintos iparűzési adóra is rátette volna a kezét az állam, de nem tudta, mert az inkasszó előtt gyorsan szétosztotta azt a városvezetés. Ebből 887 millió forintot utaltak át az adósságrendezési eljárásban is szereplő hitelezőknek, a maradékot működési költségre fordították. Bankok már nem adnak a városnak kölcsön, a folyószámlahitel kimerült. Az eladósodás jórészt azoknak a beruházásoknak és egyéb projekteknek köszönhető, amelyeket még Meggyes Tamás regnálása idején akart megvalósítani a városvezetés és amelynek "nyomai" ma is látszanak.
A beázott mélygarázs
Az esztergomi élményfürdővel szemben egy megkezdett, de be nem fejezett szálloda épületét látjuk, alatta mélygarázsokkal. Utóbbit 1,6 milliárd forintért vásárolta meg az önkormányzat, de ebből több mint egymilliárd forinttal még adós. A hiányzó összeget az adósságrendezési eljárás keretében törlesztik majd. A helyzetet bonyolítja, hogy a város szavatossági pert indított, miután az árvizes területen található épület beázott. A projekt egyébként egyáltalán nem éri meg az adófizetőknek: az üzemeltetést ellátó cég most azért adná át ezt a feladatot az önkormányzatnak, mert az ingatlan évi 16 milliós veszteséget termel. Tétényi Éva polgármester azt állítja: a mostani kabinet számítása szerint 105 év alatt sem térülne meg a beruházás.
A használhatatlan mélygarázs
Nem a legjobb üzleti konstrukciók közé tartozik az a projekt sem, amelynek keretében a város 198 millió forintért vásárolt meg egy mélygarázsban parkolóhelyeket (valamint egy üzletrészt) 198 millió forintért, ám az építtető cég közben felszámolás alá került. A felszámoló viszont nem tudja üzemeltetni a garázst, így lezáratta azt. Az önkormányzatnak viszont még meg kell vásárolnia a maradék helyeket, összesen 298 millió forintért.
Értelmetlen ingatlanvásárlások
A Meggyes-féle városvezetés egyik sajátossága volt, hogy az önkormányzatok ingatlan eladásai-vételei után jutalékot fizetett az abban érdekelt ügyintézőknek, így például a jegyzőnek, a jegyzői referensnek. Nem véletlen, hogy az önkormányzat több esetben is maga akart lebonyolítani egy-egy ingatlanprojektet. Így volt például azzal a belvárosi épülettel is, amelyből kiköltöztették az önkormányzat tulajdonában álló lakásokban élőket, de azóta az ingatlan üresen áll, hajléktalanok lepték el.
Teherkomp
Hiába nyert szlovákiai részről civil szervezetként a kölni székhelyű Kolping Család, magyarországi részről pedig Esztergom városa több mint 1 millió eurós EU-s pályázatot teherkompjárat létesítésére, a jelek szerint mégsem lesz vízi teherfuvarozás a két város közt. Magyar részről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség leállította a projektet. Ennek részben az volt az oka, hogy a magyar oldalon nem úgy történtek a kifizetések, mint ahogy az a pályázatban le volt fektetve, tehát a közútkiépítés, közműhálózat létrehozása. A NÜF bekért egy megvalósíthatósági hatástanulmányt, utóbbi eredményei azonban nem voltak egyértelműek. Amikor Esztergom határidő-hosszabbítást kért, akkor derült ki, hogy a beruházás nem lenne gazdaságos.
A soha nem volt szálloda
A belvárosban találjuk az egykori ÉDÁSZ-székházat, amelyet évekkel ezelőtt 90 millió forintért adott el az önkormányzat egy cégnek, azzal a feltétellel, hogy a vásárló felújítja és szállodaként működteti azt. Ebből aztán annyi valósult meg, hogy a homlokzatot és a tetőt felújította az új tulajdonos, de szálloda végül nem épült. Az adásvételi szerződés azonban lehetővé tette, hogy az önkormányzat visszavásárolja az épületet, amit Meggyesék még a 2010-es választások előtt meg is tettek: 275 millió forintért vették vissza az ingatlant, ráadásul úgy, hogy az eladó cég még visszakaphassa a felújításba befektetett pénzét. Időközben azonban a társaság és az önkormányzat perbe ment, miután a cég az őrzés-védelem miatt további pénzeket követel a várostól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.