2012. november 25., vasárnap

Oroszország




                                                                           
Az ILO Valentyin Uruszov szabadlábra helyezését kéri! 

Amikor a sajtómogulok az oroszországi demokratikus jogokról írnak, előszeretettel indignálódnak a Pussy Riot punkcsoport sorsán vagy Hodorkovszkij milliárdosén (bebörtönözték, miután Georges W. Bush barátai révén az orosz olaj kirablásának jövedelmező pénzügyi finanszírozásával próbálkozott a Kreml háta mögött, amelynek pedig protezsáltja volt). De a független szakszervezetek szervezéséért börtönbevetett munkásaktívák sorsa nem képezi a «nagysajtó» aggodalmai részét. Az orosz rendszer «önkényességével» szembeni méltatlankodása tehát változó dimenziókkal bír…

Oroszországi levelezőink a Rabocsije Izvesztyija újságtól arról informálnak bennünket, hogy november 19-én a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közzétette megállapításait és ajánlásait az Oroszországi Munkakonföderáció (KTR) által az ILO Szabad Szakszervezetek Bizottságához benyújtott (2758. sz.) panasz ügyében, melyet számos szakszervezet támogatott, ideértve az Oroszországi Független Szakszervezetek Föderációját is (FNPR, a volt hivatalos szakszervezetek szövetsége). A panasz számos, a szakszervezeti szabadságot sértő esetet tartalmaz, jelentős szerepet szánva Valentyin Uruszovnak. A jakutföldi (Kelet-Szibéria) gyémántkitermelő iparban dolgozó fiatal szakszervezeti aktivistát 2008-ban zárták börtönbe. Ezóta folyik nemzetközi kampány kiszabadítása érdekében, melyben másokkal együtt részt vett a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése és a Megtorlás Elleni Nemzetközi Bizottság.

Idézve a KTR panaszában leírtakat, az ILO jelentése emlékeztet, hogy «Valentiny Uruszov jelenlegi ítélete 6 év börtön. A KTR emlékeztet, hogy a PROFSZVOBODA szervezetet, a SZOTSPROF fémipari dolgozói szakszervezet tagját 2008. jún. 16-án hozták létre az ALROSZA gyémántkitermelő cég dolgozóinak képviseletére. V. Uruszov alapítója, vezetője és képviselője volt ennek a szakszervezetnek. Az ALROSZA alvállakozójának, az udacsniji ércfeldolgozó üzem 2. sz. gépjárműdepójának dolgozói több alkalommal meghatározták és kinyilvánították a Nagy-Észak e régiójában kirívóan alacsony bérük emelésére irányuló, a munkakörülmények javítását célzó követeléseiket, valamint kollektív szerződés igényét. A munkáltató szisztematikusan semmibe vette ezeket a követeléseket. 2008 augusztus közepén a 2.sz. depó dolgozói levélben értesítették a munkáltatót éhségsztrájkjuk indításáról és aug. 25-tel kezdődő munkabeszüntetésükről. Aug. 28-án a város főterére szakszervezeti gyűlést hívtak össze 200 munkás részvételével. A V. Uruszov vezette szakszervezeti bizottság kezdeményezésére a követeléseket átadták a munkáltatónak. Az ALROSZA vállalat vezetése ugyanakkor elutasított minden találkozást az alkalmazottakkal és a szakszervezet tagjaival szemben erőszakkal lépett fel. 2008. szept. 3-án reggel Valentyin Uruszovra civilruhás egyének támadtak. Ütlegelték, megbilincselve bedobták egy személygépkocsiba, zsebébe egy csomag narkotikumot tettek. Később kiderült, hogy az egyének a mirniji járás rendőrségi drogelhárítói voltak. V. Uruszov szept. 9-ig a mirniji rendőrség kábítószercsoportjának foglya maradt. Fenyegetéssel kényszerítették kábítószert birtoklásának bevallására. Csak másnap, letartóztatása után 24 órával adtak neki enni, s ezután küldték vizsgálatra avégett, hogy megállapítsák, fogyasztott-e drogot. A teszt morfiumot mutatott ki. Letartóztatásakor egyáltalán nem tesztelték, bírósági tárgyalásakor pedig a tesztet elvégző orvos tanusította, hogy a kimutatott morfium két órával előtte kerülhetett szervezetébe». Az ILO jelentése ezután leírja, hogyan használták fel ezt a kitervelt csapdát arra, hogy Uruszovot 6 év börtönbüntetésre ítéljék 2008. dec. 26-án «kábítószer birtoklásáért». (Mégha nem is beszélünk arról, hogy a rendőrök egyike később korrupciós ügyben és erőszak alkalmazása miatt került az igazságszolgáltatással összetűzésbe), ezek az aggasztó, a szakszervezetellenes megtorlást alig elfedni próbáló tények oda vezettek, hogy az ILO az Oroszországi Föderáció kormányától kéri, «indítson azonnal független vizsgálatot a gyanuról és ha ez kideríti, hogy Uruszov letatóztatásának oka szakszervezetellenes motivációval bír, hozza meg a szükséges intézkedéseket azonnali szabadlábra helyezése érdekében». Az ILO nagyjából hasonlóan járt el a bebörtönzött romániai bányászszakszervezeti felelősök ügyében, akik végül ki is szabadultak. Éppen ideje, hogy az Oroszországi Föderáció kormányától követeljük, hogy ezeket az ajánlásokat teljesítse.

Dominique Ferré

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.