2012. november 8., csütörtök

Újabb megszorítások


A görög parlament megszavazta a költségvetési megszorító csomagot, amelynek keretében csökkentik a nyugdíjakat és az állami alkalmazottak bérét, lefaragják az egészségügyi kiadásokat és munkavállalói jogokat és kedvezményeket vonnak meg.



A kormánynak nehezen, de sikerült megszereznie a 300 képviselőből 153-nak a támogatását. A szavazás előtt rendőrségi adatok szerint mintegy 100 ezren tüntettek az újabb megszorító intézkedések ellen a parlamentnél. A tüntetők egy része megpróbálta áttörni a teljes készültségbe helyezett rendőrök kordonját, benzines palackokat és köveket dobtak a rendfenntartókra, akik könnygázt és vízágyúkat vetettek be, megpróbálva féken tartani a tömeget. A békés tüntetők emiatt tömegesen hagyták ott a belvárosi Szintagma teret, de így is mintegy 70 ezren várták meg a szavazást.
 A szükségprogram 2014 végéig 13,5 milliárd euróval csökkenti a költségvetés terheit, 2016 végéig azonban további 3,4 milliárd eurót kell megtakarítani. A csomag elfogadása a trojka legfontosabb előfeltétele volt a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodásnak, és a második, 130 milliárd eurós mentőcsomag 31,5 milliárd eurós részlete folyósításának.
A nyugdíjkifizetések összege összességében 4,8 milliárd euróval csökken. Az 1000 eurót meghaladó nyugdíjakat 5-15 százalék közötti mértékben csökkentik, eltörlik a 400 eurós "karácsonyi ajándékot" és a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre emelkedik. A szakszervezetek szerint az intézkedések átlagban évi 2000 eurót faragnak le a nyugdíjasok jövedelméből. Az állami alkalmazottak esetében is megszűnik a 400 eurós karácsonyi juttatás és a szabadságpénz. A béreket és fizetéseket ismét 6-20 százalékkal leszállítják. 2012 végéig 2000 állami alkalmazottat küldenek idő előtt nyugdíjba, ők a nyugdíjkorhatár eléréséig utolsó fizetésük 60 százalékát kapják.
 A közüzemek és közszolgálati intézmények dolgozóinak fizetését az állami alkalmazottak fizetéséhez igazítják, ami - szintén a szakszervezetek számítása szerint - 30 százalékos jövedelemcsökkenést jelent.
A végkielégítéseket és a felmondási időt csökkentik. A munkáltatóknak jogukban áll majd minden egyes munkavállalóval külön munkaszerződést kötni, ezzel gyakorlatilag kikerülhetők a kollektív bértárgyalások.
Az egészségügyben 1,5 milliárd eurót kell megtakarítani. Többek közt csökkentik a gyógyszerár-támogatást, sok kórházat megszüntetnek, másokat összevonnak. Megszűnik a gyermekek után járó családi pótlék azoknak a családoknak az esetében, amelyeknek éves jövedelme meghaladja a 18 000 eurót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.