2012. november 17., szombat

Követelik a cseh kormány távozását Prágában




A Petr Necas vezette jobbközép kormány távozását követelte Prágában 20-25 ezer ember. (MTI)
A Vencel téri kormányellenes megmozdulást a rendszerváltó bársonyos forradalom 23. évfordulója alkalmával a Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációja és több mint kéttucatnyi civil mozgalom szervezte.
„Ez a kormány társadalomellenes politikát folytat. Úgynevezett reformjai csak meglopják és elszegényítik a népet, ezért a kormánynak nincs joga, hogy tovább irányítsa az országot" - jelentette ki Jaroslav Zavadil, a szakszervezeti konföderáció elnöke. Felrótta a kormánykoalíciónak, hogy az olyan, milliók sorsára kihatással lévő törvényeket - mint a nyugdíjreform vagy az egyházi kárpótlás - nem egyezteti kellőképpen az ellenzékkel és a társadalommal, hanem minimális többséggel elfogadtatja a parlamentben. Zavadil elmondta, hogy a szakszervezetek általános sztrájkot fontolgatnak, de ehhez egyelőre nincs többségi támogatás.
A nap folyamán Prágában, Brünnben és néhány más nagyvárosban különféle szélsőjobboldali és kommunista tüntetések is voltak, de súlyosabb rendzavarás, összetűzés a csoportok között eddig nem volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.