2012. november 1., csütörtök

Az amerikai egyetemi hallgatók eladósodása új subprime-válsághoz vezethet



A nov. 6-i amerikai választások előtt az egyetemi hallgatók problémája ismét sürgetően felmerül. 2003 óta a diákok teljes adóssága 663 milliárd dollárral emelkedett és ma már eléri az  1 000 milliárd dollárt.
Egy felsőoktatási év 6 000 – 50 000 dollárba kerül, az egyetemeken átlagosan 16 000 dollár. Az iskola végén átlagosan diákonként 25 000 dollár az adóssàg.

A tanulás költségei állandóan emelkednek és egyre több fiatal amerikainak fel kell tenni a kérdést: súlyosan eladósodik-e azért, hogy képzetten esetleg jobban talál majd magának munkát vagy lemond a tanulásról. A végzett hallgatók több mint 10 %-a nem képes a kölcsönt visszafizetni, mivel nem talál rendesen fizető munkát.

Ennek az adósságnak egyharmada a pénzügyi piacokon «sodródó termékként» kering. A közgazdászok nyugtalankodnak, a 2008-as válságot elindító ingatlanpiacihoz hasonlítják.

Andrew Ross amerikai szociológus így ítéli meg: «még ha a munkaerőpiac jól működne, akkor is egyszerűen erkölcstelen arra kényszeríteni a hallgatókat, hogy tanulásukat maguk finanszírozzák. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben pedig teljes mértékben igazolhatatlan».



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.