2012. november 3., szombat

Belgium


(Organisation socialiste internationaliste – Nemzetközi szocialista szervezet, Belgium)

Belgiumban gyárbezárások, elbocsátások: Ford-Genk, Duferco-NLMK, ArcelorMittal, stb.



Miért nem tesznek semmit a katasztrófa elkerülésére?
Mert az Európai Unió szabályainak engedelmeskednek!

Az EU-szerződések egyetlen politikára köteleznek: a szabad és akadályozatlan versenyre, az államosítások tiltására.
Ahhoz, hogy az ipari munkahelyek megmaradjanak, az EU igáját kell széttörni.  
Az Európai Unió nem Európa. Ez egy politikai intézmény. Úgy hozták létre, hogy a piacgazdaság, a kapitalizmus elleni harc megtörjön rajta. Minden tagországát megfosztja attól, hogy saját iparral rendelkezhessen. Az Európai Uniónak köszönhető, hogy a tőke határok nélkül tud cselekedni.

Nem tűrhetjük tovább.

Mindenki, aki az Európai Uniót támogatja, elősegíti, hogy a dolgozók a verseny és a profit nevében elkövetett iparrombolás rabjai maradjanak.
Munkahelyek tízezrei szűnnek meg, mert minden kormány a szigorítások politikáját és a munkaerő árának csökkentését folytatja. Ez az Unió igénye.

Az eredmény: az ipar összeomlása - mert minden egyes üzembezárás maga után vonja a következők bezárását.  

Mégis, folytatni akarják ugyanazt a politikát: «a bérmunka árának csökkentését», «a versenyképesség növelését», a tőke társadalmi hozzájárulásának újabb zsugorítását, «a vállalatok terhei  leszállítását», a rugalmasságot, stb.

A katasztrófába rohanunk, ha nem álllítjuk le.  

Az  FGTB szakszervezeti tömörülés alapszabályában olvasható: «A külkereskedelem szervezését, irányítását és ellenőrzését megköveteli a nagy pénzügyi és ipari trösztök államosítása.»

A munkásmozgalom demokratikus és kollektív módon szervezett gazdaság eszméjén alapul, mert ez képes a társadalmi szükségletek kielégítésére szolgáló fejlődésre. Tőkés rendszerben csak a profit logikája számít.

A munkásmozgalom alapvető céljaihoz való visszatérés érdekében szakítani kell az Európai Unióval. Az Unió egész Európában a szabad nemzetek szabad szövetségének ellensége, az olyan szövetségé, amely mindegyikünk országában a dolgozók által elért eredmények, vívmányok védelmén alapul.

Egyetlen kiút van, az, hogy az FGTB más szakszervezeti tömörülésekkel együtt egységben mobilizáljon az összes munkahely fenntartásáért és a üzembezárások megtiltása érdekében.

Az FGTB-nek, a szakszervezeteknek kormányoktól és Európai Uniótól függetlennek kell maradniuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.