2012. november 24., szombat

Izraeli és palesztin kommunisták a háború ellen


2012. nov. 21.
forrás: Faire vivre et renforcer le PCF – http://lepcf.fr/spip.php?page=article&id_article=1457

Beszélgetés Dov Khenin izraeli kommunistával 
A Hadash–mozgalom tagjaként az izraeli parlament képviselője: «Nem csak a Hamas, Izrael közötti és a jelenlegi eszkaláció problémájáról van szó. A valódi kérdés maga a megszállás, az a tény, hogy a palesztinoknak nincs joguk önrendelkezésükre saját független államuk létrehozásával».
     Milyen célt követ az izraeli kormány?

     Dov Khenin: Hát ez nyitott kérdés! Még az izraeli establishment is megérti, hogy katonai hadművelettel lehetetlen a Gázában a Hamas-rendszer megsemmisítése, ahonnan a most folyó támadás valódi oka ered. Még ha a valódi cél az is, hogy Izrael déli területein nyugalom legyen, emlékezzünk csak a korábbi hasonló műveletre. 4 éve az «Edzett ólom» hadművelettel vélték rendezni a kérdést. Szenvedést hozott Gázának, 1400 ember halálát, házak százainak lerombolását jelentette, és végtére semmilyen változással nem járt. A biztonság problémája teljes egészében ma is fennáll. Egyszer és mindenkorra meg kell érteni, hogy a katonai út nem oldja meg az izraeli állampolgárok biztonságának gondját.

-       Mit gondol Ön az olyan országokról, mint Franciország is, amelyek úgy tartják, a palesztinok és izraeliek között megoszlik a felelősség a történtekre vonatkozólag?

-       Dov Khenin: A palesztin kérdést szélesebb vonatkozásában kell vizsgálni. Nem csak a Hamas, Izrael közötti és a jelenlegi eszkalációs problémáról van szó. A probléma jelentősebb, szélesebb. A fő gond nem az, hogy tudjuk, kik lőnek Gázában vagy Dél-Izraelben. A valódi kérdés az, megmarad-e a megszállás, az a tény, hogy a palesztionknak nincs nincs joguk önrendelkezésükre saját független államuk létrehozásával. Ez a helyzet nyilvánvalóan nem teszi lehetővé a békekötést, az abba az irányba haladást, a katonai eszkaláció végét. Ez a központi kérdés. Szerencsétlen módon az Európai Unió nem foglal állást határozottan a béke kérdésében.

-       Fennáll-e annak a veszélye, hogy egy ilyen hadművelet ellenhatásaként  Mahmoud Abbas meggyengül az ENSZ-nél a megfigyelő státuszt kérő felszólalása előestéjén?

-       Dov Khenin: A gázai hadművelet előtt a kormányban felmerült az ölet, hogy Mahmoud Abbastól és a Palesztin Hatóságtól megszabaduljon. A külügyminiszter, Avigdor Lieberman nyíltan kimondta. Ez az új háború az izralei-palesztin arénában zajló küzdelem bizonyos politikai sarkába szoríthatja Abbast.

-       A kommunista párt és a Hadash–mozgalom tüntetéseket szervez a gázai háború ellen. Hogy fogadják Önöket?

-       Dov Khenin: Hát nem könnyű dolog! Az első tüntetésünk a hadművelet megkezdése napjának estéjén zajlott. Jelenleg az Izraelben kifejlődő nacionalista áramlat ellen harcolunk. Fontos, hogy más hangok is hallatszanak, olyan alternatívaké, akik idővel egyre nagyobb támogatást kapnak az izraeli közvélemény különféle szektoraiból. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.