2012. november 19., hétfő

Ultimátumot adott Izrael



Izrael 36 órás ultimátumot adott a Hammasz palesztin radikális szervezetnek a megállapodásra a tűzszünet feltételeiről. Az Egyiptomba küldött üzenet szerint, ha ez nem történik meg, akkor kiszélesítik a jelenleg zajló izraeli hadműveletet. Izrael egyelőre hivatalosan nem ismerte el, hogy képviselői Egyiptom közvetítésével közvetett tárgyalásokat folytatnak a palesztinokkal.
Izrael követelései között van a rakétákkal és aknavetőkkel végrehajtott támadások teljes leállítása, valamint egy biztonsági ütközőövezet létrehozása a Gázai övezet határa mentén. Követelik a föld alatti alagutakon keresztül folyó csempészés megszüntetését, a feltételeknek ezt az elemét Kairónak kellene szavatolnia.
A Hammasz a tartós tűzszünet feltételeként szabja a Gázai övezet elleni blokád megszüntetését, a határátkelők megnyitását, illetve azt, hogy az izraeli hadsereg mondjon le a Hammasz aktivistái elleni célzott csapásokról és rajtaütésekről.
A Sky News brit televízióban hétfőn elhangzott, hogy Izrael nemcsak hadseregének behatolását mérlegeli a Gázai övezetbe, hanem széles körű hadműveletekkel a Hammasz megsemmisítésére törekedne. Gyakorlatilag egy valóságos háborúról lenne szó - állította a brit tévéállomás.
Mindeközben a palesztin szervezetek egymással is megpróbálnak egyezségre jutni. Három legnagyobb mozgalmuk, a Fatah, a Hammasz és az Iszlám Dzsihád vezetői hétfőn Ramallahban bejelentették, hogy a szervezetek véget vetnek az egymás közti megosztottságnak is.
A mostani hadműveletnek eddig legkevesebb kilencven palesztin áldozata van, és több mint 740-en megsérültek. A gázai rakétáknak három halálos áldozata és 68 sérültje van Izraelben.
(origo.hu nyomán)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.