2012. november 2., péntek

Németország exportálja az időseket is…




A sokat emlegetett «német modell»… Ez is hozzátartozik !
Forrás: Die Welt és Junge Welt okt.29.



Németországban a szigorítás a szegénység szinonímája.  Az idősektől pedig egyre több egészségügyi szolgáltatás megtagadása. (Photo David Romani)


Frau Ludl nem találja a hallókészülékét. Az ápolónő segít neki, mivel rosszul lát és hiába van három szemüvege is, azok már régiek.  Frau Ludl, ha jobban látna, gyönyörködhetne az ablakon át az őszi veteményeskert néhány száradó zöldségében.
Szlovákiában vagyunk. Frau Ludl ezt nem tudja, öregkori agylágyulásban szenved. A fia és menye hozták ide Zlatnára, a magyar határtól nem messze, bajorországi szülővárosától 700 km-re. Fia elrendezett minden formalitást, aztán visszatért Németországba. 

Magyarország, Szlovákia, Spanyolország…
Németország, az export világbajnoka öreg és szegény állampolgárait is külföldre küldi. A német egészségügyi szolgáltatások, idősek otthona megfizethetetlen lett sokak számára. A nagypapák és nagymamák életük utolsó éveit Magyarországon és Szlovákiában pergetik – vagy Spanyolországban, Thaiföldön, ahol virágoznak a német klienseknek és tulajdonosoknak szánt otthonok. A Die Welt Frau Ludl története kapcsán idézi: 2010-ben 411 000 idős német személy kapott «egészségügyi szociális segítséget» mivel saját maga képtelen volt kifizetni a szükséges ápolást ill. idősek otthonát. A VdK, egy jelentős szociális szervezet közlése szerint egy hármas fokú függőség esetén havi 2900 euróba kerülnek az ellátás otthoni költségei, a nyugdíjak pedig stagnálnak.
Ezen a 411 000 személyen túl nagyszámban léteznek az ilyen Frau Ludl-ok (statisztika nincs róla), akik az alacsony bérű országokban keresik a megoldást. A betegségbiztosítás magánszektora együtt akar működni külföldi idősek otthonával és a jogi akadályok elhárítását ügyködik. Az alacsony szlovák bérek segítenek a «költségek csökkentésében».

A német «megoldás» láthatóan nem a problémának az országon belüli megoldása, ellenkezőleg, az attól való megszabadulás.

És ez az a «német modell», amelyet az Európai Unió országaiban ajánlgatnak csodaszerként… 




1 megjegyzés:

  1. A nyugat-németországi átlagnyugdíj jelenleg havi 1062 euró, a „keleti” 1047 euró, 2030-ra a németországi nyugdíjszínvonalat a nettó átlagkeresetek 51 százalékáról 43-ra csökkentik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy aki ma 2500 eurót keres havonta, annak 35 éves munkaviszony után 2030-ban mindössze 688 eurós állami nyugdíjat kap majd. Ami a minimális ellátásnak felel meg, vagyis már szociális kategória. A jelenlegi foglalkoztatottak több mint egyharmadát érinti a probléma, hiszen körülbelül 36 százalékuk fizetése nem haladja meg a havi 2500 eurót. A hivatalos becslés szerint 1,8 millió kiskeresetű német munkavállaló lesz majd bajban, akinek nincs magán nyugdíjbiztosítása.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.