2014. február 19., szerda

Aktivista vita



 



Daniel Gluckstein, a POI (Független Munkáspárt) egyik országos titkára


X a francia kommunista párt aktivistája. Javaslata a helyi választásokon a POI-val közös listán szereplés.
Vajon a probléma helyi jellegű?
X: «Nyilván nem helyi. Amikor a kormány úgy dönt, hogy csökkenti a helyhatóságok pénzügyi eszközeit (ebben az évben 1,5 milliárd euróval), a következmények az egész lakosságot érintik. A kisebb javadalmazás kevesebb közszolgálatot, kevesebb invesztálást, felszerelést jelent».
Tehát arról lenne szó, hogy a kormány ellen harcoljunk? De akkor hogyan kell érteni azt, hogy a nagyvárosokban a kommunista párt jelöltjei a szocialista párt listáin szerepelnek?
X: «Ez pontatlan.Többségében a kommunista párt jelöltjei az első körben a szocialistától független listákon indulnak».
Pedig azt olvashattunk a L’Humanité-ben, hogy a 200 nagyvárosban a PCF a PS-listákon szerepel: Párizs, Lyon, Toulouse, Nantes, Rennes, Reims, Saint-Etienne, Angers, Villeurbanne, Brest, Tours, stb.  És a második körben a PCF jelöltjei nem fognak lemondani azon szocialista jelöltek javára, akik az élen állnak?
X: «Az biztos, hogy az én pártom mégis egy nagy lépést javasol a jobboldal és a szélsőjobb ápr. 12-i térnyerése ellen, a kormány szigorításával és felelősségi paktumával szemben».
Hogyan? A választások a jobboldal-szélsőjobb elleni ÉS a kormány szigorításaival szembeni megnyilvánulás lenne? A javaslat furcsán hangzik és éppen most, amikor a társadalombiztosítási, munkahely- és bérpolitika elleni harcban a szakszervezetek márc. 18-ra meghirdették a szakmaközi sztrájkot és tüntetést. Nem az lenne az alapvető, hogy egység jöjjön létre a kormánypolitika blokkolására? Hozzátenném, a Független Munkáspárt részéről pontosan ezt akarjuk segíteni amellett, hogy az Európai Uniónak és az V. köztársaságnak a tőke szolgálatában álló intézményeit el kell söpörni és az ezektől alapjaiban különböző intézmények fundamentumait kell létrehozni.
  
Ha a fenti párbeszéd elképzelt is, a benne szereplő kérdések nagyon is a realitáson alapulnak. A francia kommunista párt vezetői a szocialista párthoz és a kormányhoz idomulnak, félrevezető, megzavaró politikát folytatnak, holott aktivistáik harcolni akarnak a Hollande-Gattaz «felelősségi paktum», a munkáltatókkal a dolgozók ellen kötött egyezség ellen.
A Független Munkáspárt kész bármely irányzathoz tartozó dolgozókkal, aktivistákkal a vitára, a közös akciókra a munkásság felszabadításának folyamatának elősegítése érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.