2014. február 17., hétfő

Mire készül Orbán a választások után




A HVG közzétette értesüléseit Orbán Viktor zártközi reggelin előadott választások utáni politikájáról


 
A miniszterelnök a „szabadságharcos” retorikával teljesen ellentétes hangon beszélt európai uniós nagyköveteknek egy zártkörű reggelin még tavaly év végén – tudta meg a hvg.hu több, egymástól független forrásból is.

Orbán Viktor évente egy-két alkalommal invitálja hasonló találkozóra a Budapestre akkreditált nagyköveteket, az apropó hivatalosan a januártól induló görög uniós elnökség volt, de a megjelentek elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen tervei vannak Orbán Viktornak a következő kormányzati ciklusra. A diplomáciai képviseletek már nagyjából biztosak benne, hogy a Fidesz újrázni fog az április 6-i választásokon.

A Fidesz „szabadságharcos”-jellegű, „belső fogyasztásra” szánt retorikájához képest Orbán Viktor olyannyira uniópárti volt a rendezvényen, hogy az több résztvevőt meglepett. A kormányfő arról beszélt: a magyar kormányban mindenki tökéletesen tisztában van vele, hogy Magyarország helye az EU-ban van, hangsúlyozta, hogy soha, sehol nem merült fel az esetleges kilépés gondolata sem; sőt Orbán Viktor még a brit kormányfő tervét is veszélyesnek nevezte (népszavazás).

Orbán Viktor arról beszélt, el kell kerülni az uniós alapszerződések bármely felülvizsgálatát is, mert ez „kinyithatja Pandora szelencéjét”! A magyar kormányfő ugyanakkor arról is beszélt, hatékonyabbá kell tenni az uniós döntéshozatalt (ennek érdekében, hangsúlyozta Orbán, éppen a magyar uniós elnökség idején egy sor intézkedés történt, elsősorban a közös gazdasági kormányzás elősegítése terén.)

A magyar kormányfő az euróval kapcsolatban biztosította vendégeit, hogy továbbra is stratégiai cél a közös pénz bevezetése.

Orbán Viktor elismerte, hogy az elmúlt években viták voltak Brüsszel és Budapest között, de nem elvi kérdésekben, hanem mindig konkrét ügyek alapján és „az ország átalakításához szükségesek ügyekhez kötődtek” (az új alaptörvény, a médiatörvény, különadók). Orbán szerint ugyanakkor mára a legtöbb ügyben sikerült nyugvópontra jutni, hasonló léptékű intézkedésekre a következő ciklusban nincs szükség.

Konszolidációt ígért Orbán Viktor a meghívott nagyköveteknek a belpolitikában is. Elmondta például, hogy ha sikerül lezárni a devizahitelüket törleszteni nem tudó családok helyzetének rendezését, akkor „le kell ülni a bankokkal is, és rendezni a vitákat”.

Orbán Viktor arról beszélt: a kormány nem véletlenül költött rengeteg fejlesztési pénzt a kormányhivatalok, kormányablakok kialakítására, nem véletlenül hozta létre a járási hivatalokat: ezekre alapozva a következő ciklusban a lehető legtöbb területen szeretnék az e-közigazgatást bevezetni, a cél a minél gyorsabb ügyintézés, elsősorban a vállalkozások számára. Orbán Viktor: az átalakítás során a közigazgatásban dolgozóknak is „fel kell venniük az új ritmust”, mert „akinek ez nem sikerül, attól megválnak”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.