2014. február 22., szombat

Nemzetközi információk


Nemzetközi Egyetértés.jpg






Nemzetközi információk

Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése

 164.sz. (533) - 2014.febr.19.



Olaszország


Tribuna Libera


Ahhoz, hogy megértsük ami Enrico Letta bukásához vezetett … holott programja ugyanaz volt, mint amit Matteo Renzi kísérel megvalósítani holnap…


Miért akkor a változás?

A tőkés osztály hónapokig töprengett, hogyan lehet megvalósítani az egyre gyalázatosabb programokat. A kérdés annyira sürgőssé vált, hogy a pánik elhatalmasodott. A burzsoázia egyik része megpróbál Renzi kártyáit kijátszani a választások mellőzésével – annak minden rizikójával. Veszélyes, mert ha a megoldásként bemutatott emberük megégeti magát, ugyan mit fognak tenni?  


A FIOM 500 tagja aláírt egy felhívást a szakszervezetek által szignált reprezentativitási egyzemény ellen (1), a CGIL is aláírta, Maurizio Landini támogatásával (2). Azóta már Landini is ellene foglalt álllást és ezzel kivívta maga ellen Susanna Camusso, a CGIL főtitkára haragját. A CGIL kongresszusára készülve számos küldött harcolni akar ebben a kérdésben, és visszavonatni az aláírást az EU-val való szakítás, a harcos és független CGIL érdekében.


A tőkés sajtó figyelmét sem kerülte el. Tino Boeri írja, az a zsurnaliszta, aki Renzo kormányában a gazdasági miniszteri posztra vár: “Olyan szakszervezet kell, amely képes ellentmondásos kötelezettségeket vállalni…  tudván, hogy a vállalati szerződéseket tiszteletben fogja tartani az összes dolgozói képviselet… Az a minoritás, amely a «fegyverszüneti záradékot» támadja, valójában a vállalati szintű tárgyalások lehetőségét tagadja” (La Repubblica).


Minden gondolat akörül forog tehát, hogy a szakszervezetek, elsősorban a CGIL dobja félre függetlenségét és asszisztáljon az ellenreformokhoz. Azonban élénk a vezetés ellentmondása a bázissal. A politikai helyzet instabil, de mégis nyitott, a dolgozóknak megvannak szakszervezeteik és képesek saját akaratukat a vezetésükre kényszeríteni ugyanúgy, mint Genovában [3].



Lorenzo Varaldo


(1) Júniusban minden konföderáció aláírta; azt tartalmazza, hogy csak a szerződést aláíró szakszervezeteknek van joga a dolgozók képviseletére. Aláírták, hogy a szerződést nem támadják, holott az megkérdőjelezi a dolgozói jogokat.

(2) A FIOM, a CGIL vasas szövetségének főtitkára.

(3) A genovai tömegközlekedési dolgozók sztrájkja a privatizáció ellen meghátrálására késztette a kormányt és a helyhatóságot.






                                                                  




Független Munkáspárt

Nyugtalanság és felháborodás: ez jellemzi a köztársasági elnök és a munkáltatók, Fran­çois Hollande  és Pierre Gattaz egyezsége körülötti hangulatot, amely a munkásszervezetek asszisztálását kívánja a «felelősségi paktumhoz».   


Felháborodás,  mert Hollande a munkáltatóknak a családi pótlékhoz hozzájárulásából 30 milliárd eurós mentességet ígér.


Felháborodás,  mert 50 milliárdot akar spórolni a közszolgálatban, ebben a tisztviselők számát, bérét akarja csökkenteni, a szolgáltatásokat lebontani.  


Nyugtalanság,  mert Hollande-Ayrault az országot az összeomlás felé kormányozza, minden dolgozói réteget támad, a köz- és magánszféra alkalmazottait, fiatalokat, nyugdíjasokat, munkanélkülieket, az 1945-ben létrehozott társadalombiztosítást, a munkásosztály hatalmas vívmányát. Az elbocsátásokhoz


asszisztál, azokat szervezi. A Köztársaság iskolamodelljét lerombolja a «területiesítéssel», magát a köztársaságot a regionalizációval.


Mennyi ideig tarthat még? Máris számos szektorban megsokszorozódtak a sztrájkok, a dolgozók foggal-körömmel védekeznek. A munkásosztály keresi útját. A szakszervezetek aktivistái együttes visszavágáson gonndolkodnak.


Mi, a Független Munkáspárt aktivistái azokkal a dolgozókkal állandó párbeszédet folytatunk, akik az ellenállást választják. Egyetlen kormánynak sem sikerült még a társadalombiztosítást megsemmisítenie, ez a kísérlet a rendszer válságának újabb jele. A kormánynak, az Európai Uniónak meg kell hátrálnia, ebben akarunk segíteni.


Pártunk ötödik nyílt kongresszusának előkészítése során a POI bizottságaiban beszéljük meg együtt, mit tegyünk, hogyan állítsuk meg ezt a soha nem tapasztalt támadást jogaink ellen.  







Kapcsolattartás :

Informations internationales,

Entente internationale des travailleurs et des peuples


87, rue du Faubourg-Saint-Denis-75010 - France  • Tél  (33 1) 48 91 88 28 • E.mail : eit.ilc@fr.oleane.com




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.