2014. február 2., vasárnap

Munkáshírek




   

australia asia worker links
aawl mini news


Öt kambodzsai munkást öltek meg



Több tízezer kambodzsai textilmunkás az utóbbi idők legnagyobb bérkövetelési akciójába kezdett. Havi fizetésük megduplázását követelik (80 dollárról 160 dollárra emelését). Jan. 2-án a rendőrség és a hadsereg brutális megtorlásba kezdett, legalább öt aktivistát megölt, többszázat megsebesített, a szakszervezeti felelősöket letartóztatta. Ennek ellenére a dolgozók ellenállása nem csökken. Nemzetközi tiltakozási és szolidaritási hullám indult támogatásukra.









 Rejtélyes halálesetek






Malajziában december folyamán a Kedah állambeli Besgrade Products-nál négy emigráns munkás halt meg rejtélyes körülmények között, melyek munkahelyi mérgezésre engednek következtetni. Azonban nemcsak, hogy semmiféle vizsgálat nem követte a haláleseteket, hanem amikor a negyedik munkás rosszullétekor a többiek segítséget követeltek, a munkáltatók a rendőrséget hívták, amely három dolgozót letartóztatott. Az aktivisták az egész ügy bírósági kivizsgálását követelik.









 Koreai dolgozók a vasútprivatizáció ellen






Ahogy januárban közölte a sajtó, a koreai vasúti sztrájk elképesztő méreteket öltött annak ellenére, hogy a rendőrség megpróbálta azt megtörni. Ideiglenes megegyezés ugyan született, de a helyzet messze nincs megoldva. Ez a harc a dél-koreai szakszervezetekre nézve is rendkívüli fontossággal bír a konfliktus lefolyása és eredménye szempontjából. Szolidaritási gyűlésekkel az egész világon támogatják.










 India



   

Több, mint három éve tart a munkások küzdelme a Holcim multinacionális cement előállító cég ellen. A vállalat alacsonyabb bérű dolgozókat szerződtet és szakszervezetüket is be akarja darálni. Hét szakszervezeti vezetőt letartóztattak. A tiltakozó megmozdulásokban részt vesznek a dolgozók családtagjai is, nem csak a munkáltatóval szemben saját jogaikért, hanem a sárga szakszervezetek ellen is küzdenek.








 Iráni munkások a megtorlás ellen  






A kormány megtorlása és az Iránt sújtó gazdasági szankcióknak a munkásságra ható következményei ellen tovább folyik az iráni munkások harca. 2013 végén két aktivistát, Afshin Nadimit et Mehrdad Sabourit  letartóztatták, majd börtönbüntetésre ítélték munkásszervezetben végzett tagságuk és tevékenységük miatt. A nemzetközi munkásmozgalom nem feledkezik meg róluk.















Jan. 26. annak a napja, hogy az európaiak elkezdték leigázni az ausztráliai bennszülötteket. A megszállás, a gyarmatosítás katasztrofális következményekkel járt rájuk nézve. A korábbiakkal szemben ma már a bennszülöttek és jogvédőik azért küzdenek, hogy földjüket visszakapják és szuverenitásuk elismerésre kerüljön. A dolgozóknak támogatniuk kell a bennszülöttek jogaiért vívott harcot.








Ázsiai nőszervezetek


   

Ázsiában a nők mindenütt részt vesznek a dolgozók radikális mozgalmaiban és jelentős sikereket is aratnak. A malajziai, Sri Lanka-i és indiai legfontosabb mozgalmak három női vezetőjével naggyűlés zajlott febr. 5-én (Trades Hall Lygon Street, Carlton), ahol beszámoltak, hogyan fejlődött mozgalmuk, a férfiak általt dominált szakszervezetekben hogyan küzdötték le a szexista hagyományokat és fogadtatták el magukat sikeresen.



Burmai dolgozók a thaiföldi élelemiszeriparban











Burmából sokan menekültek az elviselhetetlen megtorlás elől Thaiföldre is, ahol viszont rendkívül prekárius helyzetbe kerültek. Most itt kell megszervezniük magukat és győzni a munkáltatóval szemben. Január utolsó heteiben egy üzemben sikerült is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.