2014. február 11., kedd

Ausztráliai - ázsiai munkás minihírek


australia asia worker links





Nemzetközi szolidaritási nap a kambodzsai dolgozók jogaiért és megélhetéséért
 

A kambodzsai ruhaipari munkások mozgalmának január eleji kormányzati megtorlása az egész világon mélyen érintette a dolgozókat. Ezek az alulfizetett – főleg – nők folytatják küzdelmüket, követelik 23 börtönbe zárt társuk szabadon engedését és a meggyilkoltak számára igazságszolgáltatást. A nemzetközi szakszervezetek felhívására febr. 10-re velük szolidáris napot hirdettek.





Az indiai gépkocsigyártó munkások ellenálltak és győztek

 

A  dharuherai (Haryana állam) gépkocsigyártó munkásai 59 napig sztrájkoltak szakszervezetükért. A vállalat végül kénytelen volt visszavenni a 17 aktivistát, és belegyezni a béremelésbe. A munkabeszüntetés jellemző vonása volt, hogy egységbe tömörültek a munkások a szakszervezet elleni támadás láttán. A New Delhi melletti Gurgaon ipari térségben akkor lendült fel a sztrájkmozgalom, amióta az itt tevékenykedő Maruti Suzuki munkásai 2-3 évvel ezelőtt elkezdték. Még mindig több mint 100 munkást tartanak börtönben fogva és a szabadon engedésükért folyó harc nem szűnik.






A thaiföldi kormányellenes tiltakozások veszélye a dolgozókra nézve

 

A múlt heti választások sem szakították meg a kormányellenes tiltakozásokat, de nagy a veszélye annak, hogy bizonyos jobboldali erők segítségével próbálják ezeket meggátolni. A dolgozók, aktivisták saját követeléseikért harcolnak, a szervezkedés joga, a szólásszabadság védelme alapján: 1./ a vadkapitalista gazdasági egyenlőtlenség felszámolásáért 2./ a felségsértési törvény és az informatikai bűncselekmények eltörléséért, a politikai foglyok kiszabadításáért.







Palesztin dolgozók küzdelme az ENSZ-ben


Több mint 4 ezer palesztin dolgozót alkalmaz az ENSZ Relief and Works Agency, akik most már két hónapja sztrájkolnak. Béremelést akarnak, hogy bérük megfeleljen az ENSZ többi alkalmazotti bérének és a palesztinok izraeli bebörtönzésének tilalmát. Ugyanakkor a palesztin tőkések egy rétege az izraeli megszállásból húz magának profitot.









Nemzetközi kampány révén kiszabadultak a Fidzsi-szigetek-i szakszervezeti felelősök




Jan. 9-án National Union of Hispitality Catering and Turism Industries hat szakszervezeti vezetőjét letartóztatták a Starwood Hotels and Resorts Worldwide Inc. szállodaláncban illegálisnak minősített sztrájkban vitt szerepük miatt. A dolgozók ki nem fizetett járandóságukat követelve szüntették be a munkát. A szakszervezetet nem első esetben érte támadás,  ez alkalommal vezetőit azonban febr. 2-án kiengedték.









Az iraki munkásság szervezkedési jogáért harcol




Ahogyan már korábban beszámoltunk, az iraki olajmunkások a megtorlás és kizsákmányolás elleni küzdelem első soraiban állnak. Az országban jelenleg is folyó fegyveres harcok árát a dolgozóknak kell megfizetniük. Az Iraqi Federation of Oil Unions más szakszervezetekkel karöltve gyakorolnak nyomást a kormányra a kollektív szerződések jogának törvénybe foglalásáért.







AAWL – általános közgyűlés

 
Az éves közgyűlés elé kerül márc. 5-én az a jelentés, amely a bangladesi textil- és ruhaipari dolgozók helyzetét mutatja be a Rana Plaza összeomlása, a Tazreen üzem kigyulladása után, s harcukat jogaik elismertetéséért Bangladesben.





 





























































   






















 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.