2014. február 22., szombat

Röviden











Bosznia-Hercegovina nagyvárosaiban folytatódnak a szerdán kezdődött tüntetések a szegénység, a privatizálások, a munkanélküliség ellen s mintegy 30 városra terjednek immáron ki.
 
Észak-Korea. Az ENSZ hétfőn kiadott jelentése az emberi jogok helyzetét vizsgálja Észak-Koreában. A szongbun-rendszer három fő kategóriába és több mint ötven alkategóriába sorolja az állampolgárokat, ez alapján választhat magának valaki lakhelyet, foglalkozást, részesülhet egészségügyi ellátásban, ez alapján állapítják meg, hogy milyen és mekkora büntetés szabható ki rá és mennyi élelmiszer-fejadaghoz juthat. A kategóriák alapján általános a diszkrimináció az országban. 2011-es adatok szerint 6 millió ételsegélyre szoruló él Észak-Koreában. 2012-ben több mint 10 ezer ember halt éhen a jelentések szerint Észak- és Dél-Hwanghae tartományokban. A politikai foglyok számát a jelentés 80 és 120 ezer közé teszi.
 

Ukrajna: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szerdán nyilatkozatot tett közzé azzal kapcsolatban, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke egy nappal korábban felszólalt az ukrán parlament előtt tartott hatalompárti tüntetésen. A KMKSZ erkölcstelennek és a kárpátaljai magyarságra nézve károsnak nevezte a hatalompárti parlamenti képviselő megnyilvánulásait, óva intve attól, hogy azokat a kárpátaljai magyarság véleményeként értelmezzék.

 
 

Olaszország: Matteo Renzi hozza létre az új kormányt elődje többségi kormányzására alapozva a gazdasági és pénzügyi miniszteri poszton az IMF volt tagjával, Pier Carlo Padoannal és munkaügyi miniszterként Giuliano Poletti volt kommunista párti politikussal.

 
 

Nagy-Britannia: a Financial Times szerint a 137 ezer alkalmazottat foglalkoztató Royal Bank of Scotland a következő években 30 ezer munkahelyet szüntet meg. A Barclays a múlt héten jelentette be bónuszai értékének jelentős növekedése mellett 10-12 ezer munkahely megszüntetését.

 
 

Franciaország: a CGT, a FO és a Sud szakszervezeti tömörülések együttesen hívják a dolgozókat a kormánypolitika elleni márc. 18-i sztrájknapra és tüntetésre.



 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.