2014. február 6., csütörtök

Niger


Az AREVA a nigeri kormányt zsarolja és a bányák bezárásával fenyeget



 



 


A francia AREVA vállalat és a nigeri kormányzat közötti kitermelési szerződés 2013. december 31-én lejárt. Niger saját 2006-os bányászati törvényét akarja alkalmazni ennek két lányvállalatára (Somair és Cominak), azonban az AREVA elutasítja, mondván: 1968-ben 75 évre írta alá a koncessziót. Az egyezmények főleg a bányakitermelés gazdasági, pénzügyi, jogi és feltételeire vonatkoztak, szociális kérdéseket nemigen érintenek.
A mostani tárgyalásokon ürügyként az uránium világpiaci árának esését hozza fel és az itteni bányák bezárásával fenyeget. Dec. 18-án - úgymond karbantartási munkálatok végett - tevékenységét felfüggesztette, a szakszervezetek azonban kimutatják, hogy az a tárgyalások nyomás alá helyezésére szolgál. Az AREVA, amelynek tőkéjét 87 %-ban a francia állam tartja kezében, a pénzügyi könnyítések révén hasznának mindössze 20 %-a után adózik. 2012-ben teljes üzleti forgalma  9,3 milliárd euró volt, Niger bruttó nemzeti termelésének közel duplája.
Niger a világ legszegényebb országai közé tartozik, holott urániumban a negyedik legnagyobb kitermelő, s gazdag olajban, vasban, foszfátban és magnéziumban. 2011-ben a legszegényebb országok rangsorában 186. volt a 187 közül, 17 millió lakosának több, mint 60 %-a napi egy dollárnál kevesebb pénzből él. Niger exportjának legnagyobb részét (70 %) az uránium képezi, bányászata azonban az országnak hasznot alig hajt, GDP-je kevesebb, mint 6 %-át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.