2014. február 17., hétfő

Kösz, tisztviselők






A közhiedelem szerint a köztisztviselői pálya tisztes, biztos megélhetést, előjogokat, nyugdíjas állást jelent. A realitás: az illetményalap évek óta változatlan, a juttatások egy részét elvették, a kar nyolcvan százaléka pedig csak a közalkalmazotti bérkompenzációnak köszönhetően visz haza legalább nettóban ugyanannyit, mint négy évvel ezelőtt - ami reálbércsökkenést jelent. A 665 ezer dolgozót foglalkoztató közszférában a pedagógusokat és az orvosokat leszámítva nem volt béremelés. Ezen belül 108 ezren vannak a kormány- és köztisztviselők. 2010 és 2014 között nagyjából 400 ezer embernek egy fillérrel sem emelkedett a jövedelme, viszont nettója csökkent volna, ezért esetükben szükség volt bérkompenzációra (ez a teljes költségvetési alkalmazotti kör 61,9 százaléka). Közülük 50-55 ezren lehettek a köz- és kormánytisztviselők. Az Orbán-kormány 2011-ben az új közszolgálati törvénnyel 2012. júliusi hatállyal létrehozta a kormány-tisztviselői kart, amely országos, valamint területi (fővárosi és megyei) szinten működő szervezetein keresztül látja el a feladatait. Jelenleg 70-78 ezren dolgozhatnak kormánytisztviselőként minisztériumokban, országos hatáskörű minisztériumi háttérintézményekben, megyei kormányhivatalokban stb. Emellett 26-28 ezres lehet az a köztisztviselői állomány, amely önkormányzatoknál dolgozik, és további 3-4 ezren vannak alkotmányi hivatali keretek között dolgozók (Alkotmánybíróság, Államkincstár, számvevőszéki hivatalok, országgyűlési hivatalok).

A közhivatalnokok közül különösen a második besorolásúak, azaz a középfokú végzettségűek élnek rosszul. Egy kevesebb mint öt év szolgálati idővel rendelkező középfokú végzettségű kormányhivatalnoknak a bértáblában 1,4-es lenne a szorzója (az illetményalap beragadt 38650 forintnál): több tízezren vannak, akik nem a bértábla szerinti illetményt kapják, mert a vonatkozó tételek szerint a jövedelme alatta maradna a minimálbérnek, illetve a középfokú végzettségűekre vonatkozó bérminimumnak. De még így is vannak olyanok, akik 18 éve dolgoznak kormánytisztviselőként, és a minimálbérnek megfelelő összeget kapják. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ): „Tömegek kerültek nagyon nehéz helyzetbe a közszférában az elmúlt években. Köztük kormány- és köztisztviselők is, de tiltakozni nem mernek, mert partnerük a kormány, és féltik az állásukat”. Az adatok szerint nagyjából a 108 ezer fős hivatalnoki kar tizede lehet, amely bruttó 450 ezer forintnál többet keres, és jól járt az egykulcsos adó, valamint a családi adókedvezmények bevezetésével. Ezek az emberek a kormánytisztviselői kar krémjéhez tartoznak, vezető posztokat töltenek be, viszont amikor változik a politikai széljárás, az ő helyük lehet a leginkább ingatag. A szakszervezet a közszolgálati szegényekért szervez gálát, míg a segélyező alapítványukhoz néhány éve tíz-tizenöt megkeresés érkezett havonta, ma ennek a százszorosa. Nem csak az illetményalap a létbizonytalanság oka, hanem a támogatások megszüntetése is. Megdőlt az a hagyomány is, hogy a köztisztviselői munka igazán biztos, nyugdíjas állás, már több mint egy éve él két új felmentési jogcím, a bizalomvesztés és a méltatlanság – indoklás sem kell a kirúgáshoz. 


A Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (KÖZDEMOSZ)
2014. február 21, péntek 10.00-tól 18.00-ig
Budapest, V. kerület, Vértanúk terén, a Nagy Imre szobornál   
Közszolgálati Panasznapot tart.

A KÖZDEMOSZ 28 szakszervezete és a szándékait támogató konföderációk képviselői 8 órán át, egymást követő beszédekben mondják el a különböző közszolgálati dolgozók súlyos gondjait, a most leköszönő kormányzati ciklus alatt elszenvedett sérelmeket és megszorításokat, valamint a következő kormány felé már előzetesen megfogalmazott követeléseiket.

20 %-os béremelést a közszférában!
Nyomorognak a közért dolgozó emberek.
Nem fogja megkapni a lakosság a megfelelő szolgáltatást, mert a jó szakemberek elmennek innen, vagy másodállásért loholnak.

VÁRJUK szakszervezetek tagjait, kérjük, hogy részvételükkel erősítsék meg közös követeléseinket!

És minden egyetértő állampolgár támogató részvételére számítunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.