2014. február 19., szerda

Pártmutyi




Hétfőn 2600 egyéni jelölt összesen 320 ezer ajánlóívet igényelt a választási irodáktól – tudatta közleményében a Nemzeti Választási Iroda. Ennyien soha nem próbálkoztak még parlamenti mandátumhoz jutni. Még nem tudni, hogy ténylegesen hányan tudják majd összegyűjteni az ötszáz ajánlást, de ez nem jelent akkora kihívást, ráadásul a pártok akkor is pénzüknél maradnak, ha pár száz forintot fizetnének az aláírásokért. Van olyan választókerület is, ahol 26 politikai szervezet vette át az ajánlóíveket. 

Úgy tűnik, hogy fantompártokpártok, kamujelöltek közpénzek milliárdjait nyúlhatják le. Már tavaly figyelmeztettek arra, hogy egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani, és ha 27 körzetben tudnak indulni, 147 milliót kapnak, amennyiben pedig mind a 106 egyéni választókerületben jelen lesznek, 597 milliót zsebelhetnek be. Csak az egyéni jelöltek után járó további egy-egy milliót kell elvben visszafizetniük abban az esetben, ha nem érik el a két százalékot, a többi pénz náluk marad. Persze a kormánypártok állították elő ezt a helyzetet, hogy még inkább megosszák lehetséges politikai ellenfeleiket.

Ha egy rendszerben lehetőség van a visszaélésre, vannak is visszaélések. S miután igen kis befektetéssel nagy haszonhoz lehet jutni, jelöltek hosszú sorára lehetett számítani. Ez pedig lehetőséget teremt majd az ellenfélre mutogatásra és megvádolására: visszaélnek a rendszer nyújtotta lehetőségekkel, és az adófizetők zsebéből akarnak pénzhez jutni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.