2014. február 9., vasárnap

Röviden


  A franciaországi Val de Marne 53 ezer lakosú városkája, Maisons-Alfort polgármestere is bejelentette, hogy a településen nem fogják bevezetni az «iskolai ritmus reformját» a következő tanévben, mivelhogy azt «senki nem akarja» és «a pedagógusok szinte teljes számban ellenzik», valamint a szülők szervezetei szintén. Val de Marne 47 városa közül csak 16 fogadta el a reformot.


  A dél-afrikai Pretória keleti negyedének lakói egy hete tüntetnek a villany ára és a gyakori áramszünetek miatt, Johannesburgban pedig több napja a helyhatóság által ígért lakásokért.


  A boszniai Sarajevó, Bihács, Zenica, Mostar és Tuzla városában többezres tüntetések zajlottak a romló életkörülmények miatt. A munkanélküliség 44 %-os, az átlagbér 420 euró, de gyakori, hogy nem vagy késve fizetnek. Szarajevóban az elnöki székhelyet felgyújtották. A sebesültek száma több tucat. A tüntetők egyik reprezentánsa, Sakib Kopic: «Ez a nép válasza. Forradalom. A tiltakozók elvesztettek minden reményt, de nem vademberek, egyetlen lehetőségük a tüntetés».


A Magyar Nemzeti Bank többmilliárdos kommunikációs kampánykiíásának nyertese ismét egy «fideszközeli» cég. Az I.M.G. egyszemélyes tulajdonosa évtizedekre visszanyúló kapcsolatban áll a kormánypárti vezetőkkel, s legalább 10 milliárdos megbízatás kapott az utóbbi négy évben.


Szlovén résztvevője is lesz a márc. 1-2-i párizsi i európai munkástanácskozásnak. Levelében ezt írja: «2012-13 telén 300 ezer szlovéniai állampolgár mozdult meg a komprádor-rezsim ellen, mely a kormányt megbuktatta. Nem csak Szlovéniában fosztoganak, és a gazdaság teljes haszna eltűnik az Európai Unió bankrendszerében».


 Spanyolországban a király népszerűsége mélypontra zuhant amiatt, hogy családjának tagjai szintén közjavak eltulajdonításába keveredtek. A bírósági meghallgatás napján tüntetés is zajlott az épület előtt.


Az USA guantanamói börtönében többek között iszonyúra hangosított rock-metall zenével is kínozzák a terrorizmus gyanújával fogvatartott foglyokat. A Rage Against the Machine, a Metallica már tiltakozott a Pentagonnál, most a kanadai Skinny Puppy jelentette fel az amerikai hatóságokat zenéjének illegális letöltésért és kínzásra használatáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.