2014. február 23., vasárnap

Bosznia-Hercegovina




A dolgozók megszervezik magukat, követeléseiket nyílt gyűléseken egyeztetik


 


Február 5.  óta a korrupt hatalom és a szegénység elleni demonstrációk megsokszorozódtak Boszniában.  A kantonok kormányait leváltották, képviselőit elküldték és számos városban maguk szerveznek népi gyűléseken plénumot, ahol szervezik életüket, összehangolják követeléseiket.

Az elsőket Tuzlában  tartották (az ország északkeleti része) már néhány nappal a hónap eleji tüntetések után.
Szarajevoban a plénum működése jól szervezett: két perces felszólalások, minden határozat, döntés kézfelemeléses szavazása, vezetők nincsenek, csak moderátorok.
 

Munkanélküliek, diákok, nyugdíjasok egymást követik a mikrofonnál. "Közlekedési vállalattól jövök, ez egy maffiózófészek, 7 éve nem fizetik a társadalombiztosításunkat", mondja egy asszony. «Özvegy vagyok, a férjem katona volt, megölték a háborúban. A gyerekemet is. Nem félek senkitől, nincs mit veszítenem», tör ki. «A munkatörvénykönyv betartását reklamáljuk. A magánszektorban dolgozom, itt az emberekből rabszolgákat csináltak», nyilatkozza egy fiatalember a tömeg helyeslése közepette. 
 

Ezek a  «népi gyűlések» a magasrangú állami tisztviselők jövedelme felső határának megszabását követelik és munkahelyük szakmai kritériumok alapján betöltését. Tuzlában a régiós közigazgatási vezetők a helyi plénum nyomására lemondtak, de korábbi bérükre még mandátumuk lejártával is egy évig joguk lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.