2014. február 6., csütörtök

Franciaország





Parti Ouvrier Indépendant



A kormány ismét meghátrált azon reagálás nyomán, amelyet a családi pótlék megtámadásának szándéka váltott ki. Mi a politikai lecke, ha az Európai Uniónak és a nemzetközi tőkének magát teljes egészében alávető Hollande-Ayrault kormány ilyen könnyen visszakozik?


Itt a mérleg: a nyugdíj ellenreformjától, a decentralizáció II.aktusától és az óriásvárosok létrehozásától a közszolgálati szigorítási intézkedéseken át az iskolai ritmus reformjáig; a «Bretagne jövőjéért» paktumtól a munkáltatónak ajándékozandó 30 milliárd eurós «felelősségi paktumig», amely mellett még 50 milliárddal akarják amputálni a közkiadásokat … Ami a munkáltatókat illeti, az Arcelor, a PSA, a Goodyear és mind, amely elbocsát, ott van a kormány mellett figyelő fülekkel asszisztálva és bátorítva azt. A tőkés osztály egyetlen szegmense sem panaszkodhat a szolgálatában álló kormányra.


A munkásosztály tábora számára ez a konklúzió: semmilféle paktum nem lehetséges ezzel a kormánnyal. Nincs semmiféle "kompenzáció" vagy "ellentételezés" a 30 milliárdos tolvajlással szemben, amely a családi pótlék megszüntetését, az 1945 óta létező társadalombiztosítás lebontását készíti elő.



Ahhoz, hogy meghátrálásra lehessen kényszeríteni a kormányt abban, ami a munkásosztály igénye és érdeke, egységfrontot kell kovácsolni a dolgozók és szervezeteik saját követelései alapján: a társadalombiztosítás, annak minden «részletkérdése» elleni intézkedés hatályon kívül helyezése.

Két hét múlva lesznek a helyhatósági választások. A helyi választások gyakran szolgálnak arra, hogy a lakosság itt fejezze ki elutasítását a kormánypolitika iránt. A francia Független Munkáspárt kezdeményezte helyi bizottságok széles körben összefogják a dolgozókat, a különböző irányzatok aktivistáit és támpontként szolgálnak a kormány és az Európai Unió munkásellenes politikájával szemben. Ehhez le kell szögezni: semmilyen kompromisszumot senkivel, aki támogatja ezt a kormányt, semmilyen egyezséget semelyik párttal, csoporttal, jelölttel, ha a kormány pártjai érdekében akar cselekedni, mégha «balról» is szándékozik opponálni a jobboldalnak. Szó sem lehet a kormány kiigazító programjaihoz asszisztálásról, itt a kormány és politikája elleni küzdelem folyik.



(Daniel Gluckstein, a Független Munkáspárt országos titkára)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.