2014. február 26., szerda

Röviden


♦ Izland: a hatalmon levő két párt (a Fejlődés és a Függetlenség) febr. 21-én törvénytervezetet nyújtott be, melyben az ország 2009-es Európai Unióba lépési kérelmét kívánják visszavonni. Az előző kormány a népesség befolyására már leállította a tárgyalásokat és megígérte, hogy népszavazást tart.  A 2007-2008-as pénzügyi válság idején kemény szigorításokkal a bankok megfinanszírozásáról minden párt támogatásával döntött az akkori kormány. Az EU-ban Izland nem védhetné meg halászatát, amely pedig GDP-je fontos eleme.



 Franciaország: a Florange-törvény szavazásakor a  Front de gauche tartózkodott a, az UMP és UDI ellene szavazott. Elfogadásával véglegessé vált, hogy a több, mint ezer fős vállalatoknak három hónapon át kell a vevőt keresniük, ha be akarnak zárni – de eredményre nem kötelezik őket. Párizsban az «Actissia» 8 könykereskedését két hete, az anyavállalatot tegnap óta elfoglalva tartják a dolgozók, az 1200-ból 430 alkalmazottat fenyeget az elbocsátás veszélye és az 57-ből 23 könyvesbolt nem talált új működtetőt.  Abbeville-ben a Call Expert kb. 350 dolgozója tüntetett, hogy «üzenetet küldjön a közhatalomnak, az államnak: avatkozzon be!», nyilatkozta a CGT szakszervezet bizalmija, tudnillik a dolgok jelenlegi állása mellett a 490 dolgozóból 160-at el akar küldeni az új tulajdonos. Caenban a Jeannette vállalat alkalmazottai febr. 20 óta tartják elfoglalva üzemüket megakadályozva a gépek leszerelését. A francia Nemzetgyűlés viszont megszavazta a francia hadsereg intervenciója meghosszabbítását Közép-Afrikában – 428 voks mellette (minden párt, ideértve a Front de Gauche-t is), 14 ellene, 21 tartózkodás).



 Ukrajna: William Burns, az amerikai diplomácia második számú vezetője Kijevbe utazik, hogy «partnereivel, az EU-val és IMF-fel együtt a szükséges pénzügyi segítséget kidolgozza» valamint «a gazdasági stabilitáshoz szükséges reformokat» jelentett be az elnöki szóvivő febr. 24-én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.