2014. február 4., kedd

EVM


Egy hozzászóló ezt írja a facebook egyik közösségi oldalán: «A privatizáció fedőnevű köztörvényes bűntett - úgy tűnik - mindaddig tart, amíg egyetlen működőképes gyár (sem) marad Magyarországon! Az EVM kerületünkben található, anyám és nevelőapám is itt dolgozta le munkáséletének javát. Mindig volt igény termékeire és működőképessége soha nem került veszélybe... mindaddig, amíg az MRP keretében privatizált vállalatot csekély számú tulajdonosa már nem kívánta tovább üzemeltetni, hanem pénzzé tette. Eladták a részvényeket - és onnan kezdve csak lefelé van!! V.ö.: a legrosszabb magántulajdon is jobb, mint a legjobb köz-(állami) tulajdon… amint azt a (neo)liberálisok szdsz-es pápáitól annak idején megtanulhattuk. Hát most oda kéne álljanak az összedőlő vállalat falai alá, mellé!! Ne legyenek illúzióink: ez a tiltakozás utóvédharc és nem folyik többért, másért, mint hogy a megszűnő munkahelyről még kimenthessenek a dolgozók pár morzsát… aztán néma csend, mint a többi megszűnt gyár helyén!!»



Igen,  «a privatizáció köztörvényes bűntett».  Az EU 1989 –től látott hozzá (ilyen fedőnevekkel is mint deregularizáció, liberalizáció, piacnyitás. A 2001/12/CE, 2001/13/CE és a 2001/14/CE hatálya alá estek állami vállalatok, öt keretdirektíva vonatkozott a telekommunikációra: 90/388/CEE - majd 94/46/CE, 95/51/CE, 96/2/CE, 96/19/CE et 1999/64/CE ). A vasutakra a 91/440-es direktíva,«hogy megnyissa az utat olyan vállalatok számára, amelyek nem tulajdonosai ennek az isnfrastruktúrának»; az energiapiacra a 2003 júniusi  direktívák ; jött a légiközlekedés, most a víz van soron –  az Európai Bizottságnak pedig régi álma a tb-k privatizálása.

A «tábor» országai számára az EU-ba lépés feltétele volt (a 1993-as előirások között: ’működő piacgazdasággal kell rendelkezni, és meg kell tudni birkózni az Unión belül érvényesülő verseny nyomásával és piaci erőkkel‘). Igen, bűntett volt és ma is az. Az elkövetői pedig előttünk állnak: az EU-vezetők és saját kormányaink, legyenek azok «szocialisták», jobboldaliak vagy konzervatívok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.