2014. február 7., péntek

Belgium: napirenden a megtett kilométerek szerinti adózás?



 



A belga állam három régiójának vezetői megegyeztek abban, hogy a jövőben bevezetik az autósok  adóztatását a megtett kilométerek után, és már a tarifákat is közölték. Az elv az, hogy minden megtett km után mindenki fizessen aszerint többet vagy kevesebbet, hogy csúcsidőben, vagy nem, valamint milyen úton közlekedik. A jövőben a városi zóna igénybevétele km-ként 9 eurócentig mehet; autópályán, -úton 5-ig; alsóbbrendű utakon 6,5-ig – írja a De Morgen és Het Laatste Nieuws.
A próba a fővárosban kezdődik febr. 17-én. Csak éjjel 22 és hajnali 5 óra között lehet «ingyen» autózni.  
Ez az fajta adó állítólag nem pluszként lesz bevezetve, «nem az autó tulajdonlását, hanem használatát» kívánják adóztatni. Kivezetik majd a forgalmi bevezetési adót, az éves forgalmi adót és a jövedéki adót? Ugyan kérem! Emlékszünk az elhangzott igéretekre, amikor a diesel-olaj árát emelték egyre közelebb a benzinéhez, akkor is arról volt szó, hogy majd csökkentik az előbbi adóját is … Ami szintén sosem lett igaz.
Konkrétan – nagyon sokba fog kerülni. Ha valaki Wavre-ban lakik és Brüsszel központjában dolgozik, napi 70 km-t kell megtennie és teljes évvel számolva 1032 euróba fog kerülni. Tudvalevő, a tömegközlekedés a nagyvárosokban még elmegy, de azokon kívül rendkívül gyatra és drága. Viszont annak fejlesztéséről egy hang nem esik. Mit tesznek majd azok, akik foglalkozásukból adódóan egész nap vezetnek (rendkívül alacsony jutattásért), ki fizeti meg a dolgozók pluszköltségeit?
A hivatalos cél persze, hogy «az emberek hozzáállása változzon, nyúljanak bátran az alternatív közlekedéshez, ne legyenek állandó közlekedési dugók» védekezik Bruno De Lille brüsszeli mobilitási államtitkár.  
A projekt technikai hátteréről egyelőre nincs szó, szakemberek szerint egy évtized kell teljes bevezetéséhez. Remélhetőleg addigra olyan politika születik, amely a valós gondok megoldását nem szüntelen adóemelésekkel kívánja megoldani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.