2014. április 25., péntek

A belgiumi választások elôtt: pánik a fedélzeten…




Május 25-én Belgiumban az európai parlamenti mellett szövetségi és regionális választások is lesznek. Ahogyan közeledünk, a kampányban  annál nagyobb a pánik.

A közvéleménykutatások szerint a "hagyományos" pártok hátrálnak, a "kicsik" erősödnek (persze még azt is "kicsinek" nevezik, amely létszámban a "nagynak" nevezett CDH eredményeivel mérhető). Megindult annak drámai kiszínezése, hogy milyen káoszba torkollik majd a "kicsik" térnyerése a parlamentekben, ezek majd "blokkoni" fogják a párbeszédet, a politikai egyezségeket és cselekvésképtelenné teszik a kormányzást!  

Megint a választót akarják satuba szorítani. Végülis ő az ideális bűnös, miatta futott fel az NVA (a jobboldali nacionalista Nieuw-Vlaamse Alliantie, új flamand szövetség), ő a hibás a jobb-jobbközép felemelkedéséért is, merthogy ő nem hajlandó voksolni a "nagy történelmi" pártokra.


A magyarázat persze ott van, hogy a választó nem szavaz a "nagy" pártokra, mert csalódott bennük, nincs bizalma, kampányszlogenjeik nem győzik meg, mert azok az eddigi politika folytatását ígérik … A választó azért választ "kis" pártot, mert azt gondolja, a váltásnak eljött az ideje, megnézi a programokat, megtetszik neki, bizalmat érez vagy csak egyszerűen annyit, hogy "nem ezek vernek át".


Ami a "kicsik" győzelme esetére megrajzolt káoszt illeti, emlékezzünk arra, hogy az ezt megelőző választások után a kormány egy éven át még csak fel sem tudott állni! Nem beszélve arról, hogy a bizalmat is milyen gyorsan elvesztette! Most pedig zsarolnak, mintha mi lennénk felelősek az ország múlt, mai és jövendő állapotáért.


A jobboldali NVA-t mindössze 2001-ben hozták létre. Nem sok idő kellett, hogy naggyá nőjön – a politika és média világa szőnyeget terített eléje. Ugyanaz a világ tette, amelyik most úgy mutatja be "kis, szélsőséges" pártokat, mint magát az ördögöt. És barikádot akar emelni eléjük: «nagyon veszélyes a kispártokra szavazni». Tehát szavazzunk csak ugyanazokra, hogy ugyanúgy folytassák!

Pedig a (Belgiumban egyébként kötelező) szavazás lelkiállapot és tudat műve, mint mindenhol. Egy dologért vagyunk felelősek: azért, amit az urnába teszünk. Amit azzal csinálnak, már egy másik história. De ezt meg már jól ismeri mindenki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.